Hlavní obsah

Chtěla jsem dodělat školu, řekla žena obžalovaná z vraždy své novorozené dcery

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Nevím. Nepřemýšlela jsem nad tím. Takové jsou nejčastější odpovědi jednadvacetileté ženy, která podle obžaloby na podzim roku 2015 v domě rodičů svého přítele porodila zdravou holčičku, již následně zabalila do igelitových tašek, schovala do kufru a uložila do skříně, kde bylo mrtvé dítě nalezeno. Případem se zabývá ostravský krajský soud.

Foto: Aleš Honus, Právo

Žena se zodpovídá z vraždy své čerstvě narozené dcerky.

Článek

U soudu, který se případem vraždy zabývá od středy, žena odmítla vypovídat, po svém zadržení se však policistům ke všemu přiznala. Na dotaz, proč své těhotenství tajila, řekla, že by pro ni představovalo velké komplikace.

„Chtěla jsem dodělat školu a také jsem měla obavy z reakce přítele. Nemusel by mi věřit, že to mám zrovna s ním,“ řekla kriminalistům.

Tragédie se odehrála 11. října v nočních hodinách v jednom z rodinných domů ve Frýdlantu nad Ostravicí.

Žena své těhotenství tajila před svým okolím a otázky na to, proč jí roste bříško, odbývala odkazem na problémy se štítnou žlázou.

Když jsem dítě vytáhla z vody, nehýbalo se a nekřičelo.
obžalovaná

Dítě porodila v ústraní koupelny do vody, kde se nejspíš utopilo. Tělíčko pak zabalila do ručníku, následně do dvou igelitových tašek a uložila do kufru, který uložila v šatní skříni jednoho z pokojů.

Dítě našli její blízcí až po bezmála třech týdnech, kdy již bylo tělo v pokročilém stadiu rozkladu.

Přemýšlela o babyboxu

Žena už dříve uvedla, že před porodem přemýšlela, by tě dítě vložila do babyboxu, proč tak nakonec neučinila, nedokázala říct. „Když jsem dítě vytáhla z vody, nehýbalo se a nekřičelo. Nijak nereagovalo,“ řekla.

Z vyšetřování ovšem vyplývá, že dítě se narodilo živé a zdravé, byť mělo velmi nízkou porodní váhu.

Na případu je překvapivé, že žena před porodem ani po něm nevyhledala pomoc odborného lékaře a rozhodla se vzít osud do svých rukou. Na to, že je těhotná, přišel její praktický lékař při prohlídce zhruba měsíc před porodem. Napsal jí žádanku ke gynekologovi, kterého ale nenavštívila. „Lékařů se bojím,“ vysvětlila.

Hlavní líčení bude pokračovat v následujících dnech výslechem řady svědků i soudních znalců. Případ se má projednávat ještě minimálně do konce června a zatím není jasné, zda bude rozsudek vyhlášen ještě před prázdninami.

Reklama

Výběr článků

Načítám