Hlavní obsah

Chtěl jsem jen ukrást auto, hájil se mladík. Za pobodání řidiče dostal 15 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Patnáct let vězení za pokus o vraždu řidiče přepravní služby vyfasoval ve čtvrtek u pražského městského soudu dvaadvacetiletý Jiří Sasák. Mladík řidiče třikrát bodl do zad, protože mu chtěl ukrást auto. Sasák se u soudu hájil tím, že chtěl řidiče pouze postrašit, vraždit údajně nechtěl. Rozsudek není pravomocný.

Foto: Milan Malíček, Právo

Obžalovaný Jiří Sasák

Článek

Mladík dostal trest na samé spodní hranici zákonné trestní sazby, která v jeho případě činí 15 až 20 let.

„Soud úplně nedospěl k závěru, že pan obžalovaný je vražedného založení. Projevil ale naprostou lhostejnost k tomu, co s stane s lidským životem,” uvedla předsedkyně senátu pražského městského soudu Jarmila Pavlátová. Obhajoba přitom usilovala o překvalifikování činu na loupež, vraždit prý Sasák vůbec nechtěl.

„Opravdu absolutně nejsou splněny žádné důvody pro snížení zákonné sazby,“ podotkla soudkyně, která označila mladíkovu pohnutku k činu za „opravdu zavrženíhodnou". Podle ní si útok na řidiče dopředu naplánoval.

Věděl jsem, že nad sebou ztrácím kontrolu, tvrdí mladík, který pobodal řidiče

Krimi

Sasák podle verdiktu loni v červenci pobodal řidiče služby Bolt, u které si předtím objednal jízdu. Jako cílovou adresu si vybral odlehlejší, méně frekventovanou ulici v pražských Vršovicích.

Když ho tam řidič dovezl, vytáhl Sasák kuchyňský nůž a třikrát ho bodl do lopatky a do beder. Řidiči se podařilo z auta utéct.

Sasák si přesedl na místo řidiče a vyrazil na Zličín za svojí matkou. Tam už ale nedojel, začala ho pronásledovat policejní hlídka a Sasák nakonec s autem naboural v Krči, kde ho policie zadržela.

Sasák v květnu u soudu odmítl právní kvalifikaci svého činu, odmítl, že by chtěl řidiče zavraždit. Prý mu chtěl jen ukrást auto, aby se mohl dostat za matkou. S tou chtěl údajně řešit své problémy, protože byl prý „fyzicky i psychicky týrané dítě“. V inkriminovaný den opustil psychiatrickou léčebnu v Bohnicích, kde se týden léčil ze závislosti na alkoholu a pervitinu.

K té ho údajně dohnaly „obrovské záchvaty stresu, paniky a depresí“. Cestou domů si prý koupil vodku a pár piv, což údajně doma zkombinoval se dvěma platy léků. Sasák měl po zadržení v krvi přes 1,5 promile alkoholu.

Vrah tří pražských taxikářů zůstane ve vězení na doživotí, potvrdil Ústavní soud

Krimi

K samotnému útoku na řidiče Sasák uvedl, že ho chtěl nožem pouze postrašit, aby mu mohl auto ukrást. Údajně mu nůž přiložil ke krku a řidič se ho „asi lekl a chtěl nůž odstrčit“ a takto si podle obžalovaného mladíka způsobil svá zranění. To soudní lékař vyloučil.

Sasák je odsouzený i za ohrožení pod vlivem návykové látky, neoprávněného užívání cizí věci a také z poškození cizí věci. Měsíc před útokem totiž na benzínce v Praze 10, kde pracoval, v opilosti zdemoloval zaparkované auto, když ručním hasicím přístrojem vymlátil okna, prorazil přední dveře, urazil zrcátka, rozbil zadní směrovky, a nakonec interiér auta přístrojem vystříkal.

Reklama

Výběr článků

Načítám