Hlavní obsah

Chci vědět, proč se to stalo, žádá otec polské oběti ze Studénky

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Vpředu trestní senát v čele se soudcem Jaromírem Pšenicou, po jeho pravici státní zástupce, který dopoledne četl obžalobu, po levici deset obžalovaných a jejich obhájci. V prvních lavicích určených pro veřejnost několik zástupců zraněných a pozůstalí. Všichni chtějí vědět, proč jejich blízcí při nehodě před třemi lety ve Studénce zemřeli.

Foto: Aleš Honus, Právo

Otec mrtvé Polky

Článek

Proces začal zdlouhavým čtením obžaloby, kterou musí státní zástupce Aleš Kopal dočíst celou. Účastníci poslouchají výčet pochybení, která měla podle obžaloby za následek smrt osmi lidí a zranění bezmála stovky dalších cestujících. [celá zpráva]

Otec dívky polské státní příslušnosti, která byla jednou z mrtvých, poslouchá státního zástupce s velkým zájem. „Chci se dozvědět pravdu. Chci vědět, proč se vůbec taková katastrofa stala,“ řekl novinářům ještě před vstupem do jednací síně. Podle svých slov si jako technik vůbec nedokáže vysvětlit, jak mohli stavebníci s mostem manipulovat bez konzultací s geodetem a statikem, jak z obžaloby vyplývá.

"Já si vůbec nedokážu vysvětlit, proč na stavbě nebyli geodeti, a jak mohli takovou investici provádět bez odpovědného dozoru. Byla tam taková pochybení, že to vůbec nedokážu pochopit,“ řekl otec oběti.

V soudní síni se nachází i Jiří Šindelář, strojvedoucí vlaku, který do mostu narazil. Ještě předtím stačil jeho rychlost prudce snížit a zabránil tím ještě větší katastrofě. „Ještě teď mi z toho buší srdce,“ řekl novinářům. „Tenhle soud měl přijít dřív, a ne až po třech letech,“ dodal muž, který po nehodě od Českých drah odešel. „To, že jsem přežil, bylo neskutečné štěstí,“ dodal.

Foto: Aleš Honus, Právo

Strojvedoucí Jiří Šindelář

Přelíčení sleduje i matka studenta, který při nehodě utrpěl vážné zranění a lékaři mu museli amputovat obě nohy. „Naštěstí byl schopen odmaturovat, zvládá běžný denní režim a studuje vysokou školu. Musí se ale potýkat s řadou omezení, předtím sportoval, což teď nemůže. Zdraví už mu nikdo nevrátí,“ řekla žena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám