Hlavní obsah

Český Cattani dává od aféry karlovarských policistů ruce pryč

Novinky, Patrik Biskup, Právo
PLZEŇ

Po dvou měsících dokazování se aféra kolem pětice stíhaných důstojníků karlovarské policie, kteří měli mařit vyšetřování případu svého kolegy Jana Budíka podezřelého z poštovní loupeže, vrátí znovu na začátek a vše se tak rozjede prakticky od nuly.

Foto: Archiv HM

autorka při čerstvé sklizni

Článek

Plzeňský státní zástupce Libor Řeřicha, který policisty stíhá ze zneužití pravomoci veřejného činitele a kauzu už má těsně před skončením, se v pondělí z případu vyloučil pro podjatost a všechny dosud provedené vyšetřovací úkony jsou tak neplatné.

"Je to tak. Nemohu už dál tento případ vyšetřovat," potvrdil na dotaz Práva Řeřicha. Jeho rozhodnutí souvisí s pátečním veřejným výrokem předsedy kárného senátu vrchního soudu v Praze Jiřího Lněničky, jenž plzeňského žalobce nepřímo nařkl z profesního pochybení a nevyloučil jeho potrestání.

Kárný senát na pátečním jednání rozhodl předat k prošetření pro podezření z trestného činu zneužití pravomoci veřejného činitele případ karlovarské státní zástupkyně Zuzany Blažkové, která podle Lněničky neoprávněně zasahovala do vyšetřování loupeže i poté, co věc převzal Libor Řeřicha specializující se na vyšetřování trestných činů policistů a zahájil trestní stíhání proti podezřelému Janu Budíkovi.

Řeřicha: připadám si jako uličník

Řeřichovi je vyčítáno, že vměšování Blažkové do případu údajně včas neoznámil nadřízeným. "Vrchní soud mě v podstatě postavil do jedné řady s policisty, které trestně stíhám. Připadám si jako uličník, který chtěl něco zakamuflovat. Přitom mám naprosto čisté svědomí. Cítím to jako hroznou křivdu. Nerad bych později poslouchal, že jsem stranil tomu či onomu," prohlásil Řeřicha, který si pro své nekompromisní postoje vysloužil přezdívku český Cattani.

Právě Řeřichovi se přitom ve spolupráci s detektivy z Inspekce ministra vnitra podařilo skandál na karlovarské policii odhalit. Šéfa karlovarské kriminálky nechal dokonce zatknout a požadoval na něho uvalení vazby, neboť důstojník na svobodě ovlivňoval svědky.

Hodnotí už jasnou situaci, brání se

"Předseda kárného senátu hodnotí můj postup za situace, která je teď jasná. Dnes už se ví, že státní zástupkyně Blažková je důvěrná známá pana Budíka a že se svoji aktivitou snažila kolegům obviněného Budíka pomoci při hledání jiného pachatele loupeže. V té době, kdy mělo docházet k prověřování poznatků o dalším možném podezřelém z loupeže, jsem neměl o nějaké osobní sepjatosti těchto dvou sebemenší tušení. Osobní kontakty mezi Budíkem a Blažkovou jsem zjistil až následně, a o tom jsem informoval krajskou státní zástupkyni," uvedl Řeřicha.

Jeho rozhodnutí o vyloučení z případu může ještě zvrátit Krajské státní zastupitelství v Plzni. Jeho šéfová Marie Poláková se nemohla k celé záležitosti vyjádřit, protože je na služební cestě v zahraničí.

Reklama

Související články

Vedení karlovarské policie postaveno mimo službu

Tři vysocí důstojníci z nejužšího vedení karlovarské policie jsou od úterý postaveni mimo službu a trestně stíháni v souvislosti s případem poštovní loupeže,...

Výběr článků

Načítám