Hlavní obsah

Česko má po 10 letech Nejvyšší správní soud

ČTK, Petr Knötig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

V provizorním prostředí a bez úředních razítek začala ve čtvrtek v Brně pracovat nová instituce - Nejvyšší správní soud ČR. Mimo jiného by se měl zabývat volebními spory a záležitostmi spojenými s činností politických stran, které nyní řeší Nejvyšší soud.

Článek

Lidé se na správní soud budou moci obracet také jako na odvolací instanci se žalobami proti úřadům, a to jak proti jejich postupu, tak proti nečinnosti. Soud je zatím umístěn v náhradní budově. Do stálého sídla na Moravském náměstí se přestěhuje nejdříve za rok. "První rok prožijeme v provizorních podmínkách, kde zatím dokončujeme úpravy a stěhování. Doposud ještě nemáme ani razítka a vše se postupně připravuje k zahájení práce soudu," potvrdila ředitelka sekretariátu NSS Dana Nevrklová.

V čele stane Baxa

Místo soudců se tak zatím po chodbách a jednacích místnostech pohybují řemeslníci, kteří dokončují poslední úpravy. Lidé však mohou podávat jednotlivé žádosti již od prvního pracovního dne nového ruku. "Jednotlivé kauzy bychom tu měli začít řešit zhruba za 2 až 3 týdny, kdy budou sestavené senáty a stanoví se jednací řád," doplnila Nevrklová. V čele správního soudu dnes stane bývalý náměstek ministra spravedlnosti Josef Baxa. Na Pražském hradě ho do funkce jmenuje prezident Václav Havel. Do křesla místopředsedy zároveň uvede soudce pražského vrchního soudu Michala Mazance.

Kritika Evropské komise

Vznik soudu sice ústava předpokládá již deset let, zákon, který ji umožnil naplnit, ale parlament přijal až počátkem minulého roku. Absenci Nejvyššího správního soudu v uplynulých letech pravidelně kritizovala Evropské komise. Správní soudy jsou totiž v zemích EU samozřejmostí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám