Hlavní obsah

Česká policie zadržela 60 dealerů drog do Austrálie. Měli vlastní cestovní kancelář

– Praha • Aktualizováno

Šedesát drogových dealerů zadržela a obvinila Národní protidrogová centrála (NPC) v Česku. Gang pašoval kokain a heroin do Austrálie a využíval k tomu svou vlastní cestovní kancelář. Pašerákům drog hrozí deset až 18 let vězení, oznámil v úterý na tiskové konferenci ředitel NPC Jakub Frydrych.

Foto: Policie ČR

Ilustrační foto

Článek

Organizátoři na pašování v tuzemsku najímali kurýry s dluhy nebo nízkými příjmy. Cestovní kancelář plánovala individuální dovolené s odletem z Prahy přes USA nebo Thajsko do Austrálie.

Najatý pár kurýrů podle policie dostal na cestu čtyři kufry a telefon s předplacenou kartou. Při mezipřistání se uskutečnila výměna kufrů, v nichž nově byly drogy. Při cestě přes USA byl v kufrech ukrytý kokain, při cestě přes Thajsko zase heroin.

Stovky kilogramů drog

Mezi obviněnými je podle Frydrycha hlavní organizátor a dalších pět jeho nejbližších spolupracovníků, kteří najímali kurýry a starali se o logistiku trestné činnosti. "Dvojice kurýrů za jednu cestu přepravila 20 kilogramů drog. Za dobu dvou let tato skupina vypravila nejméně 38 cest a 780 kilogramů drog," uvedl Frydrych.

Zdůraznil, že odměny pro najímané kurýry byly maximálně 150 tisíc korun pro dvojici, což považuje za zanedbatelné proti riziku, které jim hrozilo. Například v Thajsku se běžně za pašování takového množství drog uděluje doživotní vězení.

Česká protidrogová centrála na případu spolupracovala s americkou DEA a australskou federální policií. V těchto zemích totiž případ začal, jelikož tam byli zadrženi čeští kurýři a tamní protidrogové orgány měly podezření, že nejde o nahodilou záležitost, nýbrž o organizovanou trestnou činnost.

Vydělali miliardy?

První případ odhalila australská policie v roce 2016, kdy byli zadrženi první kurýři cestující po celém světě s cílem dopravit zásilku do Austrálie. Na letišti v Sydney byli tehdy zadrženi čtyři kurýři. Část z nich byla odsouzena k trestům v rozmezí od sedmi do devíti let vězení.

Případ se týkal i USA, kde byli na letišti v Las Vegas zadrženi dva čeští kurýři, kteří testovali, jak je letiště průchodné.

Gang pašoval drogy do Austrálie a částečně také na Nový Zéland, jelikož tam je jejich koncová cena až osmnáctkrát vyšší než v Evropě. Celosvětová organizovaná skupina na tom mohla vydělat astronomické částky. "Nechci to nějak vykrucovat, ale mohlo jít o desítky miliard v přepočtu na české koruny," uvedl Frydrych. Jedna dvacetikilogramová zásilka drog se totiž před prodejem koncovým zákazníkům může rozředit a tím podle něj dealeři jen za převoz jedné zásilky vydělají několik set miliónů korun.

Případ v Česku dozoruje Krajské státní zastupitelství v Českých Budějovicích.

Reklama

Výběr článků

Načítám