Hlavní obsah

Češi nakupovali ve velkém drogy na darknetu, vyhmátl je Europol

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karviná

Organizovanou skupinu výrobců a prodejců drog z Karvinska zadrželi v lednu celníci. Viní je z toho, že si drogy nakupovali na darknetu. Navíc provozovali dvě pěstírny marihuany. Případ dále vyšetřuje policie.

Zadržení podezřelých Video: Celní správa

 
Článek

Celníky na podezřelé transakce na darknetu upozornil Europol již v roce 2019. Během vyšetřování pak vyšlo najevo, že skupina na darknetu nakupovala drogy a anabolika již od roku 2015. Zboží si pak nechala posílat do ČR.

Koronavirové vakcíny se prodávají na darknetu ve velkém. Jedna dávka až za 21 500 Kč

Bezpečnost

Skupina byla zadržena v polovině ledna. „Při domovních prohlídkách objevili celníci kokain, marihuanu, hašiš, metamfetamin, tablety extáze, MDMA, LSD, anabolické steroidy a jiné látky s hormonálním účinkem,“ uvedla mluvčí celníků Martina Kaňková.

Foto: Celní správa

Odhalená pěstírna

Zajištěna byla dvě auta v hodnotě půl milionu korun a virtuální měna Ethereum v hodnotě 750 000 Kč.

Německá policie odhalila zřejmě největší obchod na darknetu

Bezpečnost

Gang se však podle celníků zabýval také pěstováním marihuany. Našly se dvě pěstírny rostlin s vysokým obsahem THC. Organizátor veškeré vydělané peníze převáděl do virtuální měny Bitcoin a Ethereum. Byla u něj nalezena hardwarová peněženka na virtuální měny a mobilní telefon s nainstalovanou softwarovou peněženkou.

Policie všech sedm členů již obvinila a případ dále vyšetřuje.

Foto: Celní správa

Nalezené zakázané látky

Jak funguje darknet

Darknet původně vznikl s ušlechtilou myšlenkou, mělo jít o prostor na internetu bez regulací a státního dohledu. Nejprve tedy sloužil především jako anonymní digitální prostor v zemích, kde panuje na sítích tvrdá cenzura, a k těmto účelům slouží i nyní.

Postupně však darknet začal přitahovat zločince, kteří pod rouškou anonymity mohli prodávat prakticky jakékoliv zboží bez omezení – na internetovém černém trhu tak není problém sehnat drogy, zbraně, léky, padělané dokumenty, škodlivý software či odcizené osobní údaje běžných uživatelů.

K darknetu se lidé mohou připojit prostřednictvím speciálních internetových prohlížečů, jež jsou schopny pracovat přes šifrované sítě a nabízejí konfiguraci komunikačních protokolů a portů.

Jako platidlo zde slouží virtuální mince, nejčastěji bitcoiny, ethereum či monero, díky kterým jsou kupující a prodávající prakticky nevystopovatelní. Ochránci zákona tedy mají jen velmi omezené možnosti, jak obchodování na černém internetovém trhu zarazit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám