Hlavní obsah

Falešný certifikát za sedm tisíc. Policie stíhá pracovnice očkovacího centra

Vsetín
Aktualizováno

Vsetínští kriminalisté stíhají čtyři ženy, které podle nich falšovaly certifikáty o očkování proti covidu-19. Dvě z podezřelých podle vyšetřovatelů pracovaly v očkovacím centru. Falešné certifikáty mělo získat více než 70 lidí napříč Českem.

Foto: Policie ČR

Ilustrační foto

Článek

O trestním stíhání zahájeném loni v prosinci informovala policie v úterý.

„Dvě ženy, které si zajišťovaly zájemce o očkovací certifikát 'bez očkování', jsou podezřelé ze spáchání trestných činů přijetí úplatku (trestní sazba až 5 let) a padělání a pozměnění veřejné listiny (až 3 roky). Další dvě osoby pracovaly ve vsetínském očkovacím centru a evidovaly zájemce do příslušných systémů, aniž uvedené očkování fyzicky podstoupili,” sdělil mluvčí policie Petr Jaroš.

Zfalšoval očkování a leží na JIP v Kufsteinu. Policie vyšetřuje kupčení s certifikáty

Koronavirus

Obě obviněné policie podezírá rovněž z padělání listiny, mladší z nich je navíc podezřelá z přijetí úplatku s trestní sazbou až čtyři roky vězení. Tato žena podle policie zničila více než 70 dávek vakcíny, za což ji police navíc viní z poškození cizí věci.

„Ženy tuto činnost prováděly nejméně od září loňského roku a certifikát tak získalo minimálně 74 lidí napříč republikou. Vydání dalších osmi falešných certifikátů zabránili vsetínští kriminalisté. Zprostředkovatelky posílaly potřebné údaje o zájemcích pracovnici očkovacího centra a následně vybíraly od zájemců částky od dvou do sedmi tisíc za jednu dávku,” zmínil mluvčí.

Policie řeší padělané covid pasy na internetu

Koronavirus

Údajné úplatky dosáhly podle vyšetřovatelů dohromady téměř půl milionu korun. „Policistům se podařilo zajistit finanční prostředky v řádech statisíců. Jedna z pracovnic za navádění dat do systému dostala kosmetiku v několikatisícové hodnotě, druhá žádnou úplatu, ať materiální, či finanční, nedostala,” dodal Jaroš.

Anonymní udání

O případu se policisté dověděli od vedení nemocnice, ke kterému začátkem prosince dorazilo anonymní udání. „Nemocnice obdržela od veřejnosti počátkem prosince informaci, že by k takovému jednání mohlo v naší nemocnici docházet. Tento podnět jsme společně s trestním oznámením ihned předali policii. Jedna z žen nám tuto skutečnost sama sdělila a požádala o ukončení pracovního poměru. Na potvrzení dalšího jména čekáme,“ sdělila ředitelka Vsetínské nemocnice Věra Prousková.

Zároveň vedení nemocnice prověřilo všechny nastavené postupy v očkovacím centru, včetně oprávněných přístupů do informačních systémů. „Nedošlo k systémovému pochybení, ale k selhání jednotlivců,“ dodala Prousková.

Reklama

Související články

Z policie zní nesouhlas s povinnou vakcinací

Z bezpečnostních sborů zní různé názory na povinnost vakcinace. Část policistů nesouhlasí. „Podle mě současná ani budoucí vláda nemá jasno, jak to s touto...

Výběr článků

Načítám