Hlavní obsah

Čerstvě zabitý tygr a neuvěřitelný smrad, vylíčili celníci zátah na obchodníky se zvěří

– Praha • Aktualizováno

Celníci při pondělní razii proti nelegálnímu obchodování se zvěří nalezli tělo čerstvě usmrceného tygra a také kůže velkých kočkovitých šelem. V objektu využívaném jedním z trojice obviněných mužů navíc objevili 20 zmražených těl jiných chráněných živočichů, například bobra, ledňáčka nebo poštolky. Podmínky na místě byly podle nich otřesné. Obviněným v případu je také Ludvík Berousek starší, všechny tři obviněné poslal soud do vazby.

Záběry z Celní správy ze zásahu v Bašti u PrahyVideo: Celní správa

 
Článek

Po pondělní razii policie obvinila z neoprávněného nakládání s chráněnými zvířaty muže ve věku 35, 56 a 67 let, kteří mají trvalé bydliště v Praze, na Českolipsku a na Žatecku. Dva jsou Češi, jeden je Vietnamec. Podle policistů nakládali s mrtvými těly tygrů v rozporu s právními předpisy a přinejmenším tuto neděli jednoho z tygrů zastřelili.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Celníci a policisté zasahovali v Zooparku Bašť, který provozuje Ludvík Berousek (na snímku vpravo), kvůli podezření z neoprávněného nakládání s chráněnými zvířaty.

Na dotaz novinářů, zda spáchal něco protiprávního, Berousek ve středu při příchodu na soud, který rozhodoval o jeho vazbě, odpověděl: „Ne, opravdu.” Se zahájením trestního stíhání nesouhlasí ani jeho advokát Petr Šťastný. „Proti němu (zahájení trestního stíhání) jsme podali do protokolu (na policii) stížnost,” řekl obhájce.

Celníci a policie o zásahuVideo: Novinky

Foto: Celní správa

Nalezený usmrcený tygr

Cílem činnosti organizované skupiny byl finanční zisk, a to prostřednictvím výroby produktů tradiční čínské medicíny.

Foto: Česká inspekce životního prostředí

Obchodníci zpeněží veškeré části tygra.

„V ČR žije významná asijská komunita a je zde velká poptávka po produktech kočkovitých šelem. Komunita věří tomu, že části tygrů nebo lvů vedou k lepšímu zdraví, kráse a podobně. V ČR je registrováno asi 140 tygrů, z toho pouze 40 je v zoologických zahradách,“ uvedl ředitel České inspekce životního prostředí Erik Geuss.

Foto: Celní správa

Hasiči pomohli s odvozem tygra.

Dvojí identita

Nejmladší z mužů měl být preparátor. „Muž ročník narození 1982 objednával tygry, v jeho domově došlo k vyvrhnutí a zpracování masa. Po naporcování zpracovával tepelně kosti, které slouží k tygřím extraktům. Všechny části byly zpracovány,“ řekl zástupce generálního ředitele Celní správy Robert Šlachta.

Foto: Česká inspekce životního prostředí

Nalezený dráp tygra

Podle něj neměl tento muž zbrojní průkaz, ale jeden z tygrů byl zastřelen dvěma ranami, takže se bude dále zjišťovat, jakými způsoby byl tygr usmrcen. „Tato osoba má trestní minulost, například za pytláctví a byl v podmínce,“ konstatoval Šlachta.

Foto: Celní správa

Celníci našli také ukryté maso.

Sedmapadesátiletý Vietnamec byl podle Šlachty hlavní organizátor, který objednával tygry spolu s nejmladším mužem. Muž měl dvě identity, což policistům zhoršovalo práci. Přes něj zřejmě docházelo k distribuci výrobků například do pražské vietnamské tržnice Sapa.

Maso vařili v kotlích

U nejstaršího muže, který choval tygry a podílel se na jejich distribuci, detektivové našli milión korun, tygří a lví kůže nebo také velké množství dokladů, které měly sloužit k převozu zvířat.

Foto: Celní správa

Celníci museli používat ochranné obleky.

„Kolegové našli mrazák, který byl přes dva roky vypnutý, ale bylo tam maso. Takže si dovedete představit, co to pro kolegy znamenalo. Podmínky místa, kde se produkty zpracovávaly, byly otřesné. Kolegové museli mít ochranný oděv, který měl zabránit kontaminaci,“ vylíčil Šlachta.

Foto: Policie ČR

Nalezený usmrcený dravec

V kotlích, které policie našla, se zvířata vařila až deset dní. Celníci našli také zařízení, o němž dosud přesně nevědí, k čemu bylo používáno. „Neuvěřitelný smrad, mrazáky chodily už i bez masa,“ konstatoval Šlachta.

Zasahovali v zooparku

Zásah celníků s policisty proběhl v pondělí v Zooparku Bašť a pražské tržnici Sapa. Ve středu informovala státní zástupkyně, že policie obvinila tři lidi z trestného činu neoprávněné nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami. Hrozí jim až pětiletý pobyt za mřížemi.

Foto: Policie ČR

Tygří kůže

Celní správa zasahuji v obci Bášť kvůli nelegálnímu chovu tygrůVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Produkty z tygrů a jejich kostí jsou považované v asijských zemích za léčivé a téměř zázračné, například vůči rakovině či na potenci. Podle médií se gram masti či vývaru z tygřích kostí na černém trhu prodává za 1500 korun.

Z poznatků inspekce vyplývá, že cena kostí z tygra se na černém trhu pohybuje okolo dvou tisíc amerických dolarů za kilogram (asi 40 tisíc korun), kůže tygra zhruba 20 tisíc dolarů (400 tisíc korun), tygří víno stojí kolem 100 dolarů za litr (asi 2000 korun). Drápy se prodávaly za 2500 korun.

Organizátoři podle celníků nechtěli bílé tygry.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám