Hlavní obsah

Celníci zabavili padělky CD, DVD a textilu za 80 miliónů Kč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HORA SVATÉHO ŠEBESTIÁNA

Pracovníci České obchodní inspekce (ČOI), policisté a celníci zabavili v noci ze soboty na neděli padělané zboží za rekordních 80 miliónů korun při kontrole tržnice Rašelina v Hoře Svatého Šebestiána na Chomutovsku. Kontrolorům se podařilo objevit velkosklad s falzifikáty CD, DVD a textilu.

Článek

"Za dobu, co se u ČOI zabývám kontrolou padělků, tolik zboží zabaveného najednou nepamatuji," uvedl ředitel ústeckého inspektorátu ČOI Vojtěch Skála.

Falešných kompaktních disků a DVD bylo přes 100 000 kusů v hodnotě 77 miliónů korun, padělků textilu bylo za tři milióny.

Padělky nahrávek našli v sobotu večer kontroloři v utajeném skladu mezi dvěma stánky. "Byl až po strop zaplněný CD a DVD. Byly na nich nahrané i filmy, které ještě ani neměly premiéru v kinech. Ve dvou Škodách Felicia a dvou Fordech Transit jsme je odváželi celou noc. Auta se mezi celním skladem a tržnicí otočila čtyřikrát," upřesnil podrobnosti noční razie mluvčí severočeských celníků Jiří Nejedlý. Celníci stánek dlouhodobě sledovali. Akce se zúčastnili čtyři pracovníci ČOI, deset celníků a čtyři policejní psovodi.

Trhovci jsou vynalézaví

Celníci použili lest, aby se k tržnici rychle dostali. Nejedlý ale z taktických důvodů odmítl sdělit jakou. "Trhovci nic netušili a my jsme je zastihli u otevřených stánků. Kdyby je stihli zavřít, museli bychom mít k prohlídce povolení státního zástupce," uvedl Nejedlý s tím, že trhovci jsou při zavírání stánků velmi rychlí.

Stánkaři vymýšlejí nejrůznější metody, jak kontrolory odhalit, než se dostanou na samotnou tržnici. Loni se celníkům dlouho nedařilo zkontorolovat tržnici v Jiříkově na Děčínsku. Koncem loňských prázdnin zjistili, že příjezdovou cestu k tržnici snímala kamera ukrytá ve stromu. Trhovci díky ní mohli opustit stánky dříve, než k nim kontroloři dorazili.

Od ledna do konce července letošního roku zabavili kontroloři na severu Čech padělky zvukových a obrazových nosičů, textilu, bot a hodinek za 92 miliónů korun. Ve stejném období loni skončilo v jejich skladech zboží za 105 miliónů.

Reklama

Výběr článků

Načítám