Hlavní obsah

Celníci si vzali na mušku pěstitelské pálenice

Právo, Patrik Biskup

Do pěstitelské pálenice Bedřicha Roskovce v Nýřanech u Plzně zamířili celníci, už podruhé během dvou měsíců. Zajímá je, zda nešidí stát na daních. Není ale zdaleka jediným, kterému celníci nahlížejí pod pokličku. Kontrolou v sezónní době prochází všech třináct pěstitelských pálenic na území Plzeňského a Karlovarského kraje.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Celník odebírá vzorek pálenky, aby mohl změřit její lihovost.

Článek

„Celní správa jako správce spotřební daně především sleduje, zda vykázané množství destilátu pro zdanění odpovídá skutečné produkci," řekla Jitka Blahutová z plzeňského celního ředitelství. Provozovatelé pálenic si vedou vzorně. „V protokolech o kontrole zůstávají kolonky na prohřešky zatím prázdné,“ řekla Blahutová.

Bedřich Roskovec říká, že podvádět ani dost dobře nejde. „Na palírenském zařízení mám navěšeno asi osmdesát celních plomb. Je prakticky nemožné do toho systému zasáhnout, aniž by nebyla některá z pečetí porušena. Systém kontrol jde až tak daleko, že celníci si občas některou z plomb vezmou na laboratorní test, jestli to není kopie,“ prohlásil Roskovec, který každoročně vypálí přes pět tisíc litrů padesátiprocentní kořalky. „Letos je jednoznačně švestková sezóna. Jedeme naplno,“ dodal.

Podvádět dost dobře nejde. Všechno hlídají plomby.
Bedřich Roskovec, majitel pěstitelské pálenice v Pankráci u Nýřa

Kromě kontroly plomb celníci měří lihovitost produktu a ověřují si, zda vykázaná ztráta vlivem odpářky odpovídá realitě.

"Provozovatelé pálenic jsou povinni celníkům předat seznamy pěstitelů, kteří si nechali vypálit destilát. Vedeme je v elektronické databázi, abychom měli kontrolu pro případ, kdyby si některý z nich nechal vyrobit víc, než je povolené množství lihu, v několika různých pálenicích. Pěstitel je oprávněn dát si vyrobit od 1. července do 30. června následujícího roku nejvýše 60 litrů padesátiprocentní pálenky. Vyrobený destilát nesmí prodávat," upřesnila Blahutová.

Kromě osobních údajů o pěstiteli musí vést provozovatel pálenice i evidenci pozemků, ze kterých ovoce pochází, protože destilát může být vyrobený pouze z vlastního vypěstovaného ovoce. Pěstitelské pálení má v Čechách a zejména na Moravě dlouhodobou tradici a je podle Blahutové v rámci Evropské unie určitou výjimkou. Pěstitelské pálenice odvádí jen poloviční spotřební daň ze stoprocentního lihu obsaženého v ovocných destilátech, což je 133 korun za litr. Od ledna příštího roku ale daň stoupne o deset korun. „Pro nás to znamená, že zdražíme litr padesátiprocentního destilátu o pětikorunu na konečných 140 korun,“ uzavřel Roskovec.

Reklama

Výběr článků

Načítám