Hlavní obsah

Čechovi propuštěnému z armády hrozí za teror na Ukrajině přes 20 let vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Dalším případem teroristického útoku a účasti na teroristické skupině se zkraje roku začal zabývat pražský městský soud. Martina Sukupa (49) státní zastupitelství z těchto skutků obžalovalo poté, co podle spisu odjel na Ukrajinu, kde se zapojil do bojů na straně separatistických jednotek.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Sukup podle žalobce Marka Bodláka odjel v roce 2014 do Doněcku na východě Ukrajiny, kde se nechal vystrojit a vyzbrojit armádou samozvané tzv. Doněcké lidové republiky. Vzápětí se podle spisu aktivně zapojil do bojů o několik měst, během kterých padlo na tisíc ukrajinských vojáků.

Sukup se podle obžaloby bojů účastnil ať už jako tankista, tak také jako velitel tankové roty a později i jako velitel dělostřelecké baterie a tankového praporu. Podle Bodláka Sukup vystupoval aktivně na straně armády tzv. Doněcké lidové republiky minimálně do května 2018.

Za teror na Ukrajině potvrdil soud Čechovi 20 let vězení

Krimi

Sukup se pondělního jednání neúčastnil, je souzený jako uprchlý. Jeho obhájkyně Klára Tvrdá soudu nicméně sdělila: „Obžalovaný rozporuje všechny v obžalobě uvedené skutečnosti, s obžalobou nesouhlasí a cítí se být nevinen.“

Podle Sukupovy bývalé manželky byl muž do roku 1997 v armádě ČR, pak z ní byl propuštěn a založil bezpečnostní agenturu. Od roku 2012, kdy se s ním manželka rozvedla, byl nejvíce v kontaktu se svojí dcerou. O tom, co na Ukrajině dělá, se jí ale příliš nezmínil. „Prý bojoval za práva dětí a žen a podobné bludy. Na své děti udělá falešné pojistky a pak říká tohle,“ připomněla dcera obžalovaného jeho prohřešky z minulosti.

Podle bývalé manželky se Sukup zajímal o armádu už odmala a v rámci české armády chtěl na zahraniční misi.

Za teroristický útok na Ukrajině dostal Bělorus žijící v Praze 21 let

Krimi

Soud také předvolal Lukáše Nováčka, kterého v září zatím nepravomocně odsoudil plzeňský krajský soud ke 20 letům vězení za to, že se aktivně zapojil do bojů na Ukrajině na straně proruských separatistů. Nováček nicméně odmítl v Sukupově případu vypovídat, protože se proti svému trestu odvolal a případ tak ještě bude řešit Vrchní soud v Praze.

Sukupovi v případě odsouzení hrozí až 20 let vězení, sazba se ale ještě může o třetinu zvýšit.

Reklama

Výběr článků

Načítám