Hlavní obsah

Bývalý trenér florbalistů své svěřence znásilňoval, odsedí si devět let

Právo, ČTK, har

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Vrchní soud v Praze ve čtvrtek potvrdil trest devět let vězení pro bývalého trenéra florbalistů Marka Jarocha za znásilnění a pohlavní zneužití svých svěřenců. Rozsudek je pravomocný.

Foto: Jiří Hardoš, Právo

Marek Jaroch

Článek

Pražský městský soud Jarochovi v minulosti dvakrát uložil sedmiletý trest vězení, odvolací soud však vždy jeho verdikt zrušil a kauzu vrátil k novému projednání. Naposledy prvostupňový soud trest o dva roky zpřísnil.

Vedle nepodmíněného trestu vězení dostal Jaroch rovněž desetiletý zákaz práce s dětmi a mladistvými. Dvěma poškozeným chlapcům musí zaplatit náhradu nemajetkové újmy, každému 50 tisíc korun.

Prohlašuji, opětovně, že jsem se ničeho nedopustil. Nejsem a nikdy jsem nebyl špatný člověk.
Bývalý trenér

Jaroch se v rámci svého odvolání domáhal toho, aby vrchní soud prvoinstanční verdikt zrušil a případ vrátil pražskému městskému soudu. Jeho advokát Michal Paule upozorňoval především na rozpory ve znaleckých posudcích a údajně chybné hodnocení důkazů. Podle názoru obhajoby měl prvoinstanční senát dokazování doplnit a odstranit nesrovnalosti.

„Prohlašuji, opětovně, že jsem se ničeho nedopustil. Nejsem a nikdy jsem nebyl špatný člověk. To, z čeho jsem obviňován, mě do role špatného člověka staví,“ říkal ve čtvrtek Jaroch, který je podle svých slov již 19 měsíců ve vazbě.

Odvolací senát pod vedením Jiřího Zouly byl ovšem jiného názoru a vyhověl návrhu státní zástupkyně, když odvolání zamítl.

„Podle našeho závěru jsou závěry soudu prvého stupně plně opodstatněné,“ uvedl Zoula. Nepřiměřeně přísný podle něho není ani uložený trest.

Přesto, že ve prospěch Jarocha svědčí jisté polehčující okolnosti, jako třeba že nikdy předtím nebyl soudně trestán, nelze podle Zouly přehlédnout, že muž zneužil celkem devět chlapců. Soudce poukázal i na to, že Jaroch ve svém jednání pokračoval delší dobu a že dva z poškozených utrpěli těžkou újmu na zdraví ve formě posttraumatické stresové poruchy, kvůli čemuž se stále léčí.

Deviací netrpí

Obžaloba sedmatřicetiletého muže vinila ze sedmi pokusů o znásilnění nezletilých či mladistvých chlapců, jednoho znásilnění a pohlavního zneužití. Pohlavního zneužití se podle spisu Jaroch dopustil v roce 2001, zbylých skutků pak v letech 2008 až 2010. Většina z nich měla mít podobný scénář.

Jaroch prý své svěřence nejdříve opil tvrdým alkoholem a ve chvíli, kdy nebyli schopni vlastního úsudku, se je pokusil znásilnit. Muž vinu popírá, kauza je podle něho vykonstruovaná.

V minulosti městský soud uložení mírnějšího sedmiletého trestu odůvodnil tím, že je Jaroch sexuální deviant trpící náklonností k dospívajícím chlapcům.

Z revizního znaleckého posudku, který byl vypracován kvůli rozporům dvou dříve zpracovaných posudků, však vyplynulo, že je Jaroch heterosexuál. A právě tím, že byl Jaroch při činech příčetný a netrpěl žádnou chorobou, předseda senátu městského soudu Kamil Kydalka zdůvodnil v září o dva roky přísnější trest. Zakázal mu také na deset práci s mládeží.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám