Hlavní obsah

Bývalý šéf berňáku v Brně III se měl nechat uplácet penězi i nábytkem

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tři sta tisíc korun v hotovosti, oprava bytu a jeho vybavení nábytkem nebo palivové dříví. To vše je výčet údajných úplatků, které podle policie přijal nyní již bývalý ředitel Finančního úřadu Brno III Miroslav Kuba. Detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) jej nyní chtějí společně s dalšími pěti zástupci různých firem postavit před soud za korupci, potvrdil v pátek Právu mluvčí útvaru Jaroslav Ibehej.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Kriminalisté NCOZ, kteří jsou zařazeni v pracovním týmu daňová Kobra, v těchto dnech navrhli státnímu zástupci Krajského státního zastupitelství v Brně obžalovat pět osob z krácení DPH. V rámci tohoto případu je navíc obviněn z korupce i bývalý ředitel jednoho jihomoravského finančního úřadu,“ nastínil policejní mluvčí.

Bývalý ředitel územního pracoviště finančního úřadu měl přijímat finanční prostředky zhruba 300 tisíc korun a různé protislužby v hodnotě asi 500 tisíc korun.
Jaroslav Ibehej, mluvčí

Zatýkání Kuby a dalších obviněných proběhlo v rámci akce Antonius přesně před čtyřmi lety, kdy byl ve funkci ředitele územního odboru finančního úřadu. Tehdy skončil společně s jedním podnikatelem i ve vazbě. Nyní už ale všichni obvinění čekají na obžalobu a případný soud na svobodě.

V kauze jde o snahu skupiny podnikatelů vylákat od státu nadměrné odpočty DPH skrz fingované obchody s hovězími usněmi. Obviněným se to podle policie skutečně podařilo, když se prý nezákonně obohatili na daních o 26 miliónů korun. Podle policie jim k tomu dopomohl zmíněný šéf brněnského finančního úřadu.

„Právě v souvislosti s ovlivňováním kontroly vyplácení nadměrných odpočtů měl bývalý ředitel územního pracoviště finančního úřadu přijímat finanční prostředky zhruba 300 tisíc korun a různé protislužby v hodnotě asi 500 tisíc korun,“ upřesnil Ibehej. Na dotaz Práva následně doplnil, jaké protislužby za půl miliónu korun měli podnikatelé šéfovi finančního úřadu poskytovat.

 Až 12 let vězení

„Šlo o úpravu nemovitostí v jeho vlastnictví, pak také pořízení bytového zařízení – nábytku v jeho bytě včetně instalace, a rovněž poskytnutí a dovoz palivového dříví,“ dodal Ibehej. Kubu policie žádá obžalovat z přijetí úplatku v nejpřísnějším odstavci trestního zákoníku a také ze zneužití pravomoci úřední osoby, za což mu v případě odsouzení hrozí až dvanáctiletý trest.

Pětice zástupců firem si pak může jít sednout do nápravného zařízení až na deset let, a to za zkrácení daně, dva z nich navíc i za podplácení. I díky spolupráci zástupců tzv. daňové Kobry, v níž jsou kromě policistů a celníků i pracovníci finanční správy, se nakonec podařilo zamezit obviněným nechat si vyplatit ještě dalších více než šest miliónů korun za nadměrné odpočty DPH, dodal mluvčí NCOZ.

Reklama

Výběr článků

Načítám