Hlavní obsah

Bývalý přerovský strážník dostal za zastřelení mladíka dva roky vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přerov

Bývalého strážníka Roberta Fryče poslal v úterý přerovský okresní soud za zastřelení mladíka na dva roky do vězení. Čtyřiačtyřicetiletý muž byl odsouzen za usmrcení z nedbalosti – třiadvacetiletého mladíka zastřelil ve službě během potyčky před místním barem loni v lednu. Rozsudek není pravomocný, obě strany si ponechaly lhůtu na případné odvolání.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Po incidentu, který se odehrál 10. ledna loňského roku, strážník od městské policie odešel. Kromě odnětí svobody mu soud uložil na osm let zákaz nošení střelné zbraně.

Podle soudu reagoval Fryč při roztržce před barem zcela neadekvátně. Na mladíka vytáhl služební zbraň a odjistil ji, pak ústí přiložil ke kapuci poškozeného. Mladíka střelil do hlavy, ten na místě zemřel.

„Čtyři strážníci fakticky zasahovali proti dvěma osobám a psovi. Poškozený ležel na zemi zakleknut druhým strážníkem, nemohl se nijak bránit. Obžalovaný mu přiložil hlaveň k pistoli a zmáčkl spoušť,” uvedla žalobkyně Daniela Kollárová.

Podotkla, že je zřejmé, že chtěl mladíka zastřelit. „Nemohl zamýšlet nic jiného než usmrcení poškozeného. Nepřichází v úvahu jiná kvalifikace než je vražda,” dodala.

Nejasný průběh potyčky

Průběh incidentu se však prokázat nepodařilo, soud nemohl zjistit, kdy přesně došlo k výstřelu a zda v té chvíli mladík stál, nebo ležel. „Někteří svědci uvedli, že uslyšeli výstřel a poté viděli mladíka, jak padá na zem,” uvedl soudce Martin Lýsek.

Strážník však podle něj pochybil už tím, že v této situaci vůbec vytáhl zbraň. „Porušil své povinnosti, nevhodně manipuloval se zbraní a způsobil smrt,” řekl Lýsek.

Fryč se podle své výpovědi cítil ohrožen pobíhajícím psem, navíc prý někdo ve chvíli výstřelu strčil do jeho ruky a on tak mladíka zabil nešťastnou náhodou.

Podle obhájce Jaroslava Tomaníka tak strážník musel řešit incident v nepřehledné situaci. „Zátěžová situace a stresové faktory se podle něj odrazily na snížení rozpoznávacích složek obžalovaného,” uvedl obhájce.

Žalobkyně Fryčův čin považuje za vraždu, s tím však vrchní státní zastupitelstvo nesouhlasilo a pachatelovo jednání vyhodnotilo jako usmrcení z nedbalosti. Kollárová žádala předání případu krajskému soudu, to ale okresní soud zamítl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám