Hlavní obsah

Bývalý detektiv Vokál dostal znovu podmínku za vyzrazení zátahu

Právo, Radim Vaculík
Praha
Aktualizováno

Obvodní soud pro Prahu 5 ve středu znovu potrestal bývalého detektiva Luďka Vokála podmíněným trestem za údajné vyzrazení policejní razie v kauze Vidkun z roku 2015. Stejně jako loni soudkyně Jana Humeni někdejšímu policistovi uložila podmínku 13 měsíců se zkušební dobou 2,5 roku a zákaz činnosti u policie na 16 měsíců.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Luděk Vokál u soudu (20. září 2018).

Článek

Právu to potvrdil dozorující státní zástupce Michal Muravský. Verdikt není pravomocný, lze se proti němu odvolat, případ by pak řešil Městský soud v Praze. Ten loni po odvolání obhajoby zrušil předchozí podmínku a poslal kauzu zpět na obvod k novému projednání.

U Vokála lze očekávat znovu odvolání, žalobce se tohoto práva vzdal. „Soud rozhodl tak, jak jsem chtěl,“ řekl Právu Muravský s tím, že soudkyně oproti předchozímu verdiktu pouze modifikovala a upřesnila v souladu s názorem nadřízeného městského soudu popis žalovaného skutku, kterého se měl Vokál dopustit.

Vokál se podle soudu dopustil zneužití pravomoci úřední osoby. Obžaloba tvrdí, že prozradil podnikateli Albinu Arifovičovi, se kterým udržoval přátelské kontakty, že policie bude zasahovat v kauze Vidkun.

Exšéf kriminálky odmítl, že by v kauze Vidkun vynášel informace ze spisů

Krimi

Podnikateli podle státního zástupce zaslal Vokál prostřednictvím aplikace Viber zprávu: „Už je pozdě, už s tím nic neuděláme, zbytek ústně.“ Na dotaz podnikatele, o co jde, mu údajně odepsal, že o něj ani o Arifoviče nejde.

Na otázku, jestli se má podnikatel připravit na útok ze strany tehdejšího policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), mu Vokál, který v té době byl jedním z vysokých důstojníků ÚOOZ, podle obžaloby odpověděl, že ne.

Olomoucká korupční kauza Vidkun už rovněž mezitím skončila u soudu. Týká se vynášení informací z policejních spisů. Obžalováni jsou bývalý hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD), vlivný podnikatel Ivan Kyselý, někdejší olomoucký policejní náměstek Karel Kadlec a šéf krajské hospodářské kriminálky Radek Petrůj.

Státní zástupci lhali a manipulovali s fakty, řekl u soudu exministr Langer

Krimi

Vokál společně s Arifovičem figuruje jako obžalovaný i v další kauze, kdy měl exdetektiv v letech 2010 až 2015 dávat Arifovičovi informace z živých spisů o šéfovi ČEZ Danielu Benešovi či lobbistovi Romanu Janouškovi. Obžalobu týkající se mimo jiné i korupce podal státní zástupce v březnu, hlavní líčení začalo koncem srpna.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám