Hlavní obsah

Bývalý advokát podnikatele Pitra trestný čin podle soudu nespáchal

– PLZEŇ
Právo, her

Ke dvěma a půl roku ve vězení odsoudil ve čtvrtek Krajský soud v Plzni Marka Kiefta (31), Martina Peteříka (36) s podmíněným odkladem na tři roky. Trest dostali za dovoz tablet extáze z Nizozemí. V případě dalších aktérů kauzy, Václava Špačka (32) a někdejšího advokáta uprchlého podnikatele Tomáš Pitra, plzeňského advokáta Pavla Šímy (33), soud dospěl k závěru, že nešlo o trestný čin, ale přestupek. Soud věc postoupil policii.

Foto: Svatava Hernandezová, Právo

Na lavici obžalovaných usedli zleva Martin Peteřík, Mark Kieft, Václav Špaček a JUDr. Pavel Šíma.

Článek

Rozsudek nabyl právní moci jen u Špačka, u dalších zatím ne. Podle spisu Kieft, spolu s Peteříkem a Šímou se v prosinci 2006 domlouvali na dovozu tablet extáze z Nizozemí, kam často jezdil jako řidič kamionu Kieft.

Dohodu pak projednávali ještě několikrát v následujícím roce s tím, že Kieft drogu doveze a ostatní se postarají o její distribuci mezi zákazníky. 14.června 2007 v duchu dohody dovezl Kieft z Nizozemska dva tisíce tablet extáze v hodnotě 400 tisíc korun. Z nich následující den dal nejméně 20 tablet Peteříkovi a Šímovi nejméně dalších deset kusů extáze, aby ověřili její účinek.

Kromě nich dal Kieft dalších 15 tablet také Václavu Špačkovi. Třetí den po dovozu drogy zbytek již zajistila policie. K uvedenému se doznal jen Kieft, který se ale hájil tím, že se domníval, že jde o vitamínové tablety.

Zbylí obžalovaní svou vinu o domluvě popírali. Zadrženi ale byli na základě odposlechů telefonních hovorů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám