Hlavní obsah

Bývalí šéfové ministerské inspekce jsou stíháni za šikanu

– PRAHA

Bývalý šéf inspekce ministra vnitra Mikuláš Tomin a jeho zástupce Leo Salvet jsou od července loňského roku stíháni kvůli údajné šikaně podřízeného policisty. Dle sdělení státního zástupce Michala Zachystala jsou obviněni z trestného činu porušování práv a chráněných zájmů vojáků.

Článek

Stíhání odstartovalo trestní oznámení pracovníka inspekce Romana S., který si stěžoval na to, jak se k němu nadřízení v roce 2001 zachovali. Poukazoval na to, že mu Tomin se Salvetem svévolně ztěžovali výkon služby, uvedl Zachystal.

Podle obvinění vypracovali na podřízeného negativní pracovní posudek. "Předtím byl Roman S. přeložen k výkonu funkce do Liberce," upřesnil státní zástupce.

Stíhání by mělo být zastaveno

Tomina a Salveta obvinil Zachystal na pokyn nadřízeného loni v červenci. Obvinění při výslechu popřeli, že jednali v rozporu s předpisy, konstatoval žalobce. Vyslechl také nadřízeného Romana S. z působiště v Liberci, který poškozeného rovněž ohodnotil negativně. Liberecký nadřízený potvrdil obsah hodnocení, které vypracovali šéfové inspekce, uvedl státní zástupce.

Kvůli obvinění hrozilo Tominovi a Salvetovi šest měsíců až tři roky vězení, zřejmě ale budou viny zproštěni. "Vzhledem k výsledkům vyšetřování se já osobně domnívám, že by stíhání obviněných mělo být zastaveno," prohlásil Zachystal. Podle něho totiž nespáchali trestný čin.

Ministerstvo se k věci nevyjadřuje

O stanovisko k případu Zachystal nedávno požádal nadřízené žalobce. Právní názor pražského městského a také vrchního státního zastupitelství je podle mluvčího městských žalobců Martina Omelky shodný. "Stíhání by mělo být zastaveno," uvedl.

Mluvčí ministerstva vnitra Radka Kovářová nechtěla případ komentovat: "Vzhledem k tomu, že věc si ihned přebralo státní zastupitelství a Inspekce ministra se jí nezabývala, nebudeme se k věci vyjadřovat."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám