Hlavní obsah

Bývalí manažeři ŘSD podezřelí z korupce jsou ve vazbě

Praha

Dva bývalé manažery a někdejšího právníka Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) poslal soud do vazby, řekla v pátek mluvčí ruzyňské vazební věznice Pavla Bohatová. Protikorupční policie muže ve čtvrtek obvinila kvůli údajně nevýhodným pronájmům pozemků ze strany ŘSD na dálnicích D47 a D5. Detektivové odhadují škodu na několik set miliónů korun. Jedním z obviněných by měl být bývalý ředitel ŘSD Petr Laušman.

Článek

Dva exmanažery policisté stíhají pro přijímání úplatku a také pro porušování povinnosti při správě cizího majetku. Bývalého právníka pouze pro druhý z trestných činů. Soud uvalil vazbu také na třiapadesátiletého majitele dvou obchodních společností, který prý jednomu z někdejších manažerů poskytl úplatek přes 15 miliónů korun.

Podle policie jeden z manažerů ŘSD uzavřel v roce 2006 se dvěma společnostmi nevýhodné smlouvy a jejich dodatky o pronájmech pozemků a vybudování obslužných zařízení (čerpací stanice, odpočívadla) na dálnicích D47 a D5.

Přímý pronájem by státu vynesl přes 260 miliónů

Smlouvy byly pro Českou republiku krajně nevýhodné, neboť kdyby stát pozemky pronajímal přímo (bez prostředníků), mohl získat více než 264 miliónů korun, sdělil ve čtvrtek mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej. Podle něho tuto částku inkasovaly na úkor státu firmy. Druhý někdejší manažer ŘSD podle policie umožnil podpis nevýhodných smluv, obviněný bývalý právník se zase podílel na jejich vypracování.

Majitele dvou společností policie stíhá pro trestný čin podplácení a porušování povinností při správě cizího majetku. Je podezřelý z toho, že v letech 2005 a 2006 dal jako úplatek za uzavření smluv jednapadesátiletému exmanažerovi ŘSD 15 miliónů korun, jejichž úhrada byla zajištěna směnkami s prodlouženou splatností. Kromě toho prý uvedenému manažerovi zajistil třiapadesátiletý muž vlastnictví bytu v Krkonoších v hodnotě nejméně 1,7 miliónu korun.

ŘSD čelí kritice

Ředitelství silnic a dálnic je státní příspěvková organizace zřízená ministerstvem dopravy. Spravuje dálnice a silnice první třídy, stará se o jejich údržbu a opravy, na starosti má také výstavbu nových dálnic a silnic první třídy.

Organizace v minulosti opakovaně čelila podezření z nehospodárného nakládání s veřejnými prostředky a bývá kritizována za to, že české dálnice jsou dražší než zahraniční. Například letos v létě upozornil Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) na to, že ŘSD nemá účinná pravidla pro dosahování lepších cen při přípravě staveb i jejich realizaci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám