Hlavní obsah

Bývalá elita karlovarské policie je u soudu

Právo, Martin Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY

Pět karlovarských kriminalistů, vesměs s vyššími hodnostmi na ramenou, stanulo v pátek před Okresním soudem v Sokolově. Žaloba je viní z trestného činu zneužití pravomoci veřejného činitele. Toho se měli dopustit tím, že před dvěma lety údajně zmařili vyšetřování loupežného přepadení pošty v Karlových Varech. Nyní jim hrozí až tři roky vězení.

Foto: pivovar Dobruška (archiv)

Svatomartinský ležák z produkce Rodinného pivovaru v Dobrušce bude náramně chutnat ke zlatově upečené husičce na hodech ve sklepní restauraci.

Článek

Od vzneseného obvinění jsou všichni postaveni mimo službu. Případ sám a rozhodnutí soudu mohou naznačit, jak rodinné vazby a vztah podřízenosti mohou ovlivnit práci policejního aparátu.

Podezřelým z loupeže byl karlovarský kriminalista Jan Budík. Jeho otec Vladimír, tehdejší zástupce karlovarského policejního ředitele, nařídil, aby jeho podřízení Jana Budíka přivezli na poštu, kde ho měly přepadené pracovnice identifikovat. Policisté tak neprovedli řádnou rekognici, kdy ženy měly pachatele poznat v řadě dalších mužů.

"Kriminalisté postupovali v rozporu s procesními a interními předpisy při prošetřování loupeže," řekl státní zástupce Václav Královec. "V té době, kdy byl podezřelý nadstrážmistr Budík, měli tuto věc předat Inspekci ministra vnitra. Ta by provedla řádné vyšetření a poznávací řízení, které bylo zmařeno," poznamenal.

Inspekce až za dva měsíce

Inspekce se o případu dozvěděla až zhruba za dva měsíce. Vladimír Budík, který se svými čtyřmi kolegy seděl na lavici obžalovaných, před soudem připustil, že jeho postup byl nestandardní.

"Po sedmi dnech od loupeže jsme neměli pořádný popis pachatele. Když pracovnice z pošty tvrdily, že mu byl syn podobný, tak jsem ho nechal přivézt, aby tedy upřesnily, v čem je podobný," vysvětloval své rozhodnutí. "Teď už vidím, že to nebyl správný způsob, dnes bych postupoval jinak," doplnil.

Přepadení karlovarské pošty, kdy si lupič odnesl zhruba 13 000 korun, se odehrálo v prosinci roku 2002. Tři dny po loupeži volaly na policii poštovní úřednice, které údajně poznaly v muži, jenž šel zaplatit složenku, pachatele. Tím měl být Jan Budík.

Karlovarský soud ho však letos zprostil obžaloby. Jak přitom soudce zdůraznil, důvodem osvobozujícího rozsudku byla řada pochybení způsobená policií při vyšetřování. Sokolovský soud hlavní líčení odročil na listopad.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám