Hlavní obsah

V aféře karlovarské policie se žalobkyně vyhnula stíhání

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

RAKOVNÍK

Karlovarská státní zástupkyně Zuzana Blažková nespáchala žádný trestný čin, když se zapletla do aféry kolem karlovarského policisty Jana Budíka, obžalovaného z poštovní loupeže. O míře jejího neoprávněného zásahu do vyšetřování syna tehdejšího náměstka ředitele karlovarské policie Vladimíra Budíka, rozhodovala její kolegyně z Rakovníka.

Foto: KÚ Plzeňského kraje

Celková přestavba křižovatky z průsečné na okružní proběhla průběhu listopadu.

Článek

"V jednání kolegyně Blažkové jsem neshledala skutkovou podstatu trestného činu. Žádnými důkazy nebylo prokázáno, že by jednala v úmyslu způsobit jinému škodu nebo opatřit sobě nebo jinému neoprávněný prospěch. Věc vrátím zpět kárnému senátu Vrchního soudu v Praze," řekla ve středu Právu Okresní státní zástupkyně v Rakovníku Jindra Vrbová.

Právě kárný senát pražského vrchního soudu loni v říjnu dospěl k závěru, že se Blažková svými mimopracovními kontakty s otcem obviněného policisty nejspíš dopustila zneužití pravomoci veřejného činitele. Proto kárné řízení přerušil a případ předal k šetření státnímu zastupitelství.

Pletla se státnímu zástupci do práce

Potrestat Blažkovou navrhla šéfka Krajského státního zastupitelství v Plzni Marie Poláková. Podle ní Blažková vážně pochybila, když se aktivně zapojila do vyšetřování loupeže na karlovarské poště, a to i poté, co byl z činu obviněn policista Jan Budík a případ převzal plzeňský státní zástupce Libor Řeřicha, specialista na kriminalitu policistů.

"Já zatím v ruce rozhodnutí okresní státní zástupkyně v Rakovníku nemám, takže se k tomu nemohu vyjádřit," uvedla Poláková. Blažková je zatím postavena mimo službu.

O Budíkově vině již podruhé rozhoduje karlovarský okresní soud, který ho loni osvobodil pro nedostatek důkazů. Krajský soud v Plzni pak jeho rozhodnutí zrušil a případ vrátil k novému projednání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám