Hlavní obsah

Byla jsem jeho boxovací pytel, řekla soudu žena obžalovaná z probodnutí manžela. Dostala čtyři roky

– Pardubice • Aktualizováno
Právo, Zdeněk Seiner

Krajský soud v Pardubicích poslal v pondělí na čtyři roky do vězení Drahomíru K. za pokus o vraždu manžela. Žena letos v lednu bodla svého manžela nožem, zasáhla plíci. Tvrdí, že muž ji předtím škrtil. K činu se přiznala.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Obžalovaná Drahomíra K. v soudní síni.

Článek

„Byla jsem pro něj boxovací pytel,“ postěžovala si. Poprvé byla napadena několik týdnů po svatbě a skončila v nemocnici s těžkým otřesem mozku. Naposledy v lednu letošního roku, kdy, údajně škrcená, sáhla po kuchyňském noži.

Kdybych ji škrtil, měla by na krku jizvy nebo aspoň modřiny.
poškozený

Dvaceticentimetrovou čepel se slovy „Já tě zabiju!“ zabodla do manželova hrudníku pod levou klíční kostí. Zasáhla naštěstí jen plíci. „Bohužel na lince ležel ten nůž. Kdyby tam byla palička, vzala bych ho paličkou,“ obhajovala své počínání před soudem.

Alkohol v hlavní roli

Roky mezi svatbou a zatčením popsala obžalovaná jako nekonečný řetězec konfliktů, hádek a bití. Manžel byl vždy opilý. Jako jeden z důkazů předvedla soudu vymlácené všechny přední zuby. „Manžel, když se napil, byl veselý a společenský, ale jak ho něco vytočilo, tak se neznal,“ načrtla charakter svého manžela.

Nefackoval prý, bil tvrdě pěstí. V mládí závodně boxoval. Z alkoholismu se nějaký čas léčil, ale souzená žena nad takovými pokusy o nápravu jen rezignovaně pokrčila rameny: „Vždycky ten antabus přepil.“

U soudu poškozený, stále ještě manžel obžalované, odmítl vypovídat, v přípravném řízení osudový konflikt líčil zcela jinak. Útok manželky nožem popsal jako nečekaný, ničím nevyprovokovaný, rozhodně podle něj nebyl sebeobranou. „Kdybych ji škrtil, měla by na krku jizvy nebo aspoň modřiny. Kdybych ten útok čekal, tak bych ho vykryl, mám ještě z boxu nějaké reflexy,“ reagoval jenom krátce na výpověď obžalované.

Při policejních výsleších přiznal, že manželce vyčítal lenost, neschopnost se postarat o domácnost a její minimální příspěvek do rodinného rozpočtu. Před soudem ale nežádá o finanční náhradu za zranění a léčbu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám