Hlavní obsah

Brutální policisté od Slaného měli být postaveni mimo službu, míní právník

Právo, Radek Plavecký

K záznamu kamery, na němž si skupina policistů vybíjí zlost na spoutaném podezřelém mladíkovi v obci u Slaného, se vyjádřil i policejní prezident Tomáš Tuhý a právník Václav Vlk. Podle Tuhého by policisté měli být potrestáni i pokud se prokáže, že o incidentu křivě vypovídali. Vlk uvedl, že minimálně měli být postaveni mimo službu.

BEZ KOMENTÁŘE: Policisté brutálně zmlátili spoutaného mužeVideo: TV Nova

 
Článek

Policejní prezident Tomáš Tuhý nechtěl zatím postoj svého středočeského podřízeného Václava Kučery, který všechny své muže včetně již obviněných nechal ve službě, příliš hodnotit. Kučera řekl, že když se to nestalo rovnou po incidentu, tedy v listopadu, teď už to nemá smysl. Čeká na rozhodnutí soudu.

„Celé se to těžko posuzuje, když neznám okolnosti. Bohužel i policisté někdy selžou, jednají v rozporu s předpisy a posláním. Rozhodně, pokud tam byly agresivní sklony, měli by být potrestáni, ale nelze žádný závěr vyřknout bez informací,“ řekl Tuhý.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle něj není vhodné nechávat veškeré důkazy jen na záznamu z kamery. „Policisté jsou povinni psát záznamy ze služby, popsat incident, vypovídat. Pokud se prokáže, že něco zatajovali nebo podali křivou výpověď, pak se musí potrestat,“ dodal Tuhý.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Policejní prezident Tomáš Tuhý

Právník: Policejní šéf musí své rozhodnutí obhájit

Celkem jasno měl právník Václav Vlk. Podle něj už by měla být celá skupina postavena minimálně mimo službu. „Je to samozřejmě rozhodnutí daného policejního funkcionáře, formálně má možnost ponechat je ve službě, ale musí to před veřejností obhájit. Policie má samozřejmě možnost použít násilí a zbraň, ale jen po dobu nutnou ke zpacifikování útočníka,“ řekl Vlk Právu.

Podle něj lze sice aplikovat presumpci neviny, jíž hájí své podřízené středočeský ředitel policie Václav Kučera, ale policisté jsou přece jen v jiné pozici. „Musí zohlednit, jak jejich jednání působí navenek, jak reprezentují celou složku. Existují postupy, aby při výjimečných skutcích mohli být zproštěni služby, a pokud se prokáže jejich nevina, pak jsou odškodněni. Samotný odkaz na presumpci neviny nestačí. Policejní funkcionář musí být schopen obhájit, proč to podle něj není natolik závažné,“ uvedl Vlk.

Byť není vina prokázaná, ale je zřejmé, že jednali v rozporu se služebním zákonem, měli by už nyní být podle Vlka potrestáni.

U právníka neobstál ani Kučerův argument, že ze záznamu není možné všechny policisty jednoznačně identifikovat. „Pokud tam jen pasivně stál a díval se, pak svou pasivitou kryje nezákonné problematické jednání,“ dodal právník.

Spoutaného muže brutálně zbili

Bezpečnostní kamera na domě loni v listopadu v obci u Slaného zachytila osm policistů, kteří přijeli na ohlášenému domácímu násilí. Mladý muž měl v domě napadnout svou přítelkyni. Policisté muže v domě spoutali, vyvedli jej ven a tam jej povalili na zem. Poté se do něj pustili, jeden po něm skákal, jiný jej kopal, další s ním smýkal po zemi. Když skupina zjistila, že je zabírá kamera, nutili muže, aby jim záznam vydal. Když tak neučinil, alespoň rozbili záznamové zařízení.

Na základě nahrávky případ začala řešit Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) a několik policistů bylo obviněno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám