Hlavní obsah

Brutální lupič dostal 15 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ

Senát královéhradeckého krajského soudu ve čtvrtek poslal na 15 let do vězení se zvýšenou ostrahou jednatřicetiletého Václava Řeháka z Trutnova, kterého uznal vinným ze dvou surových loupežných přepadení v Trutnově a Hradci Králové.

Foto: Profimedia.cz

ilustrační fotografie

Článek

Řehák se při hlavním líčení přiznal pouze k loupeži v prodejně loveckých potřeb v Hradci Králové, podíl na přepadení řeznictví v Trutnově odmítl.

"Je mi líto, čeho jsem se dopustil v Hradci Králové. Přepadení v Trutnově jsem se ale nedopustil. Je to falešné obvinění," řekl dnes před soudem Řehák, který se proti rozsudku odvolal. Státní zástupkyně si ponechala lhůtu na odvolání.

Obžaloba vinila Řeháka z přepadení soukromého řeznictví v Trutnově, při kterém v říjnu 2002 surově napadl tři starší lidi. Osmdesátiletá žena utrpěla při útoku smrtelná poranění, další dva lidé byli zraněni. Řeháka poznali oba dva napadení lidé, kterým se v souboji podařilo pachateli strhnout masku.

Řehák si podle obžaloby z bytu majitelů řeznictví odnesl zlaté šperky a minimálně 400 000 korun v hotovosti.

Poškozeným má zaplatit škodu

Řehák podle spisu v říjnu 2003 napadl také prodavače prodejny loveckých potřeb na Velké náměstí v Hradci Králové. Spoutal jej a ukradl 18 krátkých a čtyři dlouhé střelné zbraně. Z pokladny si navíc vzal přes 30 000 korun.

Druhý den po přepadení jej dopadli policisté, kteří u něj v autě našli ukradené zbraně. Řehák se k přepadení přiznal, ale tvrdil, že jej k tomu donutili neznámí lidé, kteří jej vydírali. To se u soudu nepodařilo prokázat.

"Uložený trest je na horní hranici, ale soud přihlédl k přitěžujícím okolnostech, kterými je skutečnost, že obžalovaný napadal starší lidi velmi surovým způsobem, navíc svým jednáním způsobil vyšší škodu," zdůvodnil rozsudek předseda senátu Jiří Vacek.

Senát dnes Řehákovi uložil zaplatit poškozeným náhradu škody, například napadení majitelé řeznictví by měli dostat přes 560 000 korun, dalších více než 170 000 korun získá trutnovská pobočka zdravotní pojišťovny. Dalších několik tisíc korun dostane také družstvo, které vlastní prodejnu zbraní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám