Hlavní obsah

Brutálně ubodal matku a babičku, dostal devět let za opilství

Právo, Jaroslav Švehla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec
Aktualizováno

Devítiletý trest ve věznici se zvýšenou ostrahou a zabezpečovací detenci udělil ve středu liberecký krajský soud šestadvacetiletému Petru Belančíkovi, který loni v lednu v České Lípě pod vlivem drog brutálně ubodal svou matku a babičku. Belančík byl původně obviněn z vraždy a hrozil mu až výjimečný trest. Psychologické a psychiatrické posudky ale potvrdily, že obžalovaný nebyl v inkriminovanou dobu odpovědný za své jednání, ale byl ve stavu toxické psychózy.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Petra Belančíka přivádí eskorta k soudu.

Článek

Rozsudek není pravomocný, obžaloba i obhajoba si ponechaly lhůtu na odvolání. „Nebyl odpovědný za své jednání, ale byl odpovědný, že se do stavu intoxikace dostal," potvrdil během hlavního líčení znalec z oboru klinické psychologie Slavomil Hubálek.

Žalobce tak musel případ překvalifikovat na zločin opilství, kde je trestní sazba odnětí svobody od 3 do 10 let. Obžaloba navrhovala minimálně osmiletý trest, soudní senát vynesl vyšší trest. „Při absenci jakýchkoliv polehčujících okolností nebyl důvod uložit trest v dolní hranici trestní sazby,“ řekl předseda soudního senátu libereckého krajského soudu Petr Neumann.

„Lituju toho. Chtěl bych to vzít zpět,“ řekl Belančík před vynesením rozsudku. „Chci se léčit, chci pracovat, založit rodinu a normálně žít,“ dodal obviněný. Brutální útok si prý nepamatuje. Vnímat prý začal až za několik dnů po tragédii.

Pobíhal nahý a provolával nacistická hesla

Tragédie se odehrála v sobotu 21. ledna v bytě domu na sídlišti Špičák. Podle soudního lékaře měly obě ženy po těle více než 150 bodnořezných ran, desítky jich mířily do oblasti hlavy. Obě ženy na místě zemřely.

Po hrůzném činu agresivní a vysvlečený muž vykřikoval, že zabil dva lidi. Provolával také nacistická hesla. Pervitin si píchal asi deset let, zakládal si na tom, že byl mezi toxikomany v České Lípě brán jako výjimečná osobnost. I když nyní tvrdí, že se chce léčit, nedlouho po činu tvrdil, že chce brát drogy a těší se na to. Podle znalců Belančík prožíval toxické šílenství opakovaně v minulosti, léčit se však odmítal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám