Hlavní obsah

Brněnští policisté zadrželi gang kapsářů, na svědomí má 155 krádeží

Právo, Adéla Šulíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Brněnským kriminalistům se od počátku letošního roku podařilo zadržet šest mladistvých pachatelů kapesních krádeží. Šestice má na svědomí údajně 155 krádeží, za které jim hrozí až osm let vězení. Kriminalisté v moravské metropoli ve stíhání kapsářů přitvrdili. Nově spolupracují s kolegy z jiných oddělení i okresů, aby mohli komplexněji monitorovat činnost kapsářských gangů.

Kapsářky při "práci" v obchodech.Video: Policie ČR

 
Článek

"Snažíme se, aby byli kapsáři stíháni za sérii krádeží," uvedl kriminalista Zdeněk Burian. V případě, že pachateli policisté prokáží více trestných činů, hrozí jim vězení, namísto podmínečného trestu, či veřejně prospěšných prací.

Pachatelé se podle policie rekrutují ze sociálně vyloučených lokalit. Nejčastěji kradou kabelky z nákupních vozíků nebo z aut na parkovištích u supermarketů.

"Pachatelé jsou velmi dobře organizovaní. Kabelku nebo peněženku ukradne nezletilý, na kterého v autě čeká takzvaný vodič. Cestou k nejbližšímu bankomatu se snaží najít PIN ke kreditní kartě. Lidé ho mají často uložený v telefonu nebo napsaný v peněžence," vysvětlil kriminalista Tomáš Řiháček.

Kradou i sedmileté děti

Dříve byl problém v tom, že policisté zadržené kapsáře po dopadení a výslechu pouštěli na svobodu. Byli totiž stíhání za jednotlivé činy. Nyní se policisté snaží o komplexnější shromažďování informací a o vazební stíhání pachatelů. To je však možné pouze u těch, kteří jsou starší patnácti let. Členy gangů jsou ale často i malé děti. "Setkali jsme se i se sedmiletou zlodějkou," řekl Řiháček.

Zloději se pohybují nejen v Brně, ale objíždějí také další moravská města. Za den podle zjištění kriminalistů stihnou třeba deset krádeží.

Policisté se shodují, že většina nákupních center hlídá pouze své zboží, o bezpečnost nakupujících nemá zájem. Chybí zejména kamery na parkovištích, které by napomohly k odhalení pachatelů.

V loňském roce policisté v Brně zaznamenali na 2000 kapesních krádeží, což je asi o deset procent více než o rok dříve. Objasnit se podařilo čtvrtinu případů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám