Hlavní obsah

Březina opět vyvázl bez trestu

Právo, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý náměstek primátora Karel Březina (ČSSD) nebude trestán za zkreslování údajů o hospodaření a jmění. Městský soud v Praze nevyhověl odvolání státního zastupitelství v Praze 2 proti rozsudku obvodního soudu, který ho zprostil obžaloby.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Karel Březina u soudu

Článek

„Obžalovaný se žalovaného přečinu dopustil, nicméně jsme dospěli k názoru, že by stupeň společenské škodlivosti, aby byl v rovině trestně právní,“ řekla předsedkyně senátu městského soudu Jaroslava Lišková.

Státní zástupce Stanislav Potužník trval na tom, že se formální trestný čin stal, protože v čestném prohlášení pro Žižkov Station Development (ŽSD) Březina podepsal v roce 2009 nepravdivé údaje. Z dokumentu plynulo, že Březina nebyl členem orgánů zkrachovalých společností.

Exministr Zemanovy vlády a pozdější náměstek primátora však zastupoval stát ve sklářských společnostech Concordia a Porcela Plus. Neměl proto v dané lhůtě vykonávat funkci v dozorčí radě ŽSD. Zástupci této společnosti Luděk Sekyra a Leoš Anderle však u soudu uvedli, že společnosti nevznikla žádná škoda.

Zda případ zcela končí, není zcela jasné, i verdikt městského soudu lze ještě dovoláním napadnout. „Počkáme na písemné rozhodnutí a podrobnou argumentaci, podle toho podnikneme další kroky,“ řekl Potužník.

Březina neskrýval úlevu. „Považuji věc tímto za vyřízenou,“ řekl Březina, připustil však, že měl situaci v danou chvíli lépe posoudit. Březinův advokát Vít Široký řekl, že k podobnému činu nezískal rešerši žádného judikátu.

Reklama

Související články

Březina je nevinen, rozhodl soud

Obvodní soud pro Prahu 2 v pátek rozhodl, že bývalý náměstek pražského primátora Karel Březina (ČSSD) je nevinen v kauze zkreslování údajů o hospodaření...

Výběr článků

Načítám