Hlavní obsah

Březina je ve vazbě už i kvůli ovlivňování svědků, přesto může být za týden venku

Olomouc
Aktualizováno

Olomoucký krajský soud v pátek rozšířil na žádost státního zástupce důvody vazby u stíhaného podnikatele Radka Březiny. Hlavní aktér nelegálních obchodů s lihem zůstává ve vazbě kvůli obavě z útěku a nově i kvůli ovlivňování svědků. Rozšíření vazebních důvodů však nemá vliv na jeho možné propuštění z vazby.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Radek Březina u Krajského soudu v Olomouci

Článek

Pokud vrchní soud zamítne stížnost žalobce proti vrácení části jeho kauzy do přípravného řízení, skončí mu vyšetřovací vazba po tomto rozhodnutí za sedm dnů.

Podle pracovnice trestního oddělení olomouckého krajského soudu rozhodl soudce o rozšíření vazby v neveřejném jednání. Žádost k soudu podal žalobce z brněnské pobočky Vrchního státního zastupitelství Michal Galát.

"Bylo to z důvodu, že obžalovaný Březina se snažil ovlivňovat svědky v průběhu trestního řízení. Je to čistě konstatování toho, že jsou tady rozšiřující důvody vazby. Museli jsme reagovat na situaci, jaká je," uvedl Galát. Žalobce potvrdil, že na možnost propuštění Březiny z vazby rozšíření důvodů vliv nemá.

Na svobodu se může Březina dostat kvůli tomu, že krajský soud část jeho případu vrátil nedávno do přípravného řízení. Vztahovala by se tak na něj roční vyšetřovací vazba, do jejíhož konce zbývá týden. Zvrátit to může ještě vrchní soud, kam si žalobce proti rozhodnutí soudu podal stížnost.

Do konce vazby sedm dnů 

"Pokud Vrchní soud v Olomouci potvrdí rozhodnutí krajského soudu, rozšiřující důvody vazby nemají vliv na to, že do konce vyšetřovací vazby mu zbývá sedm dní," doplnil Galát. Vrchní soud v Olomouci dosud o stížnosti nerozhodl. Podle mluvčího soudu Vladimíra Lichnovského nedostal dosud ani žádost státního zástupce.

Při akci Morava našli policisté líh v podzemí Video: Policie ČR

Krajský soud svým nedávným rozhodnutím vrátil případ Březiny, jeho bratra Tomáše a dalšího muže týkající se skrytých zásob nezdaněného lihu v bývalé olomoucké sladovně, v areálu bývalé cihelny ve Stojčíně na Pelhřimovsku a ve Valašském Meziříčí. Vyhověl tím obhájcům, kteří poukazovali na souběžné nové trestní stíhání. Podle nich se případy kryjí, stejně jako řada důkazů.

Nabízel desetimiliónový úplatek

Podle soudce Eduarda Ondráška nebylo možné jednat jinak. Poukázal na to, že nové skutečnosti nasvědčují tomu, že by trestná činnost mohla být kvalifikována přísněji a že by mohlo jít o mnohem závažnější trestnou činnost, než jak byla podána obžaloba. Podle Galáta však byla obhajoba účelová a jde jen o to, dostat bratry Březinovy z vazby.

Rozhodnutí krajského soudu souvisí s nedávným zátahem policie. V případu takzvané lihové mafie policisté při akci na Moravě obvinili 15 lidí, sedm z nich je ve vazbě, včetně Březinovy manželky. Podle žalobců mohli na nezdaněném lihu ošidit stát nejméně o tři miliardy korun. Radek Březina čelí i podezření, že z vazby nabídl policistovi desetimiliónový úplatek a snažil se ovlivňovat svědky. Prý chtěl podplatit i žalobce a soudce. Hrozí mu až 16 let vězení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám