Hlavní obsah

Bratři Rathové se soudí o otcovo miliónové dědictví

Novinky, bad
Praha

Obvodní soud pro Prahu 6 se začal v pátek zabývat žalobou Michala Ratha, kterou podal na svého bratra, bývalého poslance a středočeského hejtmana Davida Ratha. Michal Rath se snaží domoci zneplatnění závěti svého otce, který odkázal veškerý majetek právě Davidovi. V žalobě viní bratra ze zanedbání péče o umírajícího otce.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý středočeský hejtman a poslanec David Rath

Článek

Než v roce 2014 otec obou bratrů Ratmír Rath zemřel, odkázal v závěti veškerý majetek Davidovi. Podle Radiožurnálu jde o dvacet miliónů korun a zahraniční konta.

Starší z bratrů Michal se nyní žalobou snaží závěť zvrátit. Namítá, že se nejedná o holografní závěť, tedy že text není psán rukou Ratmíra Ratha, zpochybňuje i jeho podpis, který podle něj mohl být nahrazen mechanickým razítkem.

„Závěť nebyla pořízena v zákonem předepsané formě, tj. na veřejné listině, neboť zůstavitel byl v té době v péči zařízení spadající pod Polikliniku Praha, ve které pracoval žalovaný,“ uvedl advokát Michala Ratha Jan Žajgla.

Rathova advokátka Jitka Němcová tyto námitky odmítla. Rath prý například v roce 2014 nepracoval ani neměl nic společného s Poliklinikou Praha.

Po operaci srdce před třemi lety se otec zotavoval u Davida Ratha doma v Hostivici u Prahy, o několik dní později však zemřel.

Michal Rath dále v žalobě mimo jiné uvádí: „Otec před úmrtím trpěl vysokými teplotami a dalšími zdravotními obtížemi, avšak místo urychleného přemístění do nemocnice či alespoň poskytnutí účinných antibiotik v infuzích byl ponechán doma a antibiotika mu byla podána pouze perorálně, přičemž tato mají velmi zpožděný účinek.“

David Rath: Neslušné a nechutné

Na to reagoval David Rath tím, že se Michal o svého otce na sklonku života nezajímal. „Po propuštění z nemocnice Michal Rath a ani nikdo jiný z jeho rodiny otce několik týdnů nenavštívil ani mu nezavolal. O jeho zdravotním stavu v posledním měsíci otcova života nic nevěděl a ani se o něho nezajímal,“ uvedl David Rath v prohlášení k pátečnímu soudnímu jednání.

Závěť podle Davida Ratha splňuje veškeré podmínky stanovené zákonem, otec ji podle bývalého hejtmana podepsal za přítomnosti nestranného svědka, svojí rukou, několik měsíců před svojí smrtí. „MUDr. David Rath považuje za neslušné až nechutné, že Michal Rath nechal veškerou péči o svého otce na svém bratrovi a jeho rodině, navíc se k otci nechoval pěkně, ale nyní se soudí o neplatnost otcovy poslední vůle,“ stojí v Rathově prohlášení. Ani jeden z bratrů se k pátečnímu jednání nedostavil.

Podle zdravotní zprávy z Ústřední vojenské nemocnice, kterou soudu předložila Rathova advokátka Němcová, byl otec obou bratrů spolupracujícím, orientovaným, psychicky komponovaným pacientem. Stejně tak mluví zprávy i z dalších dvou zařízení, ve kterých byl Rath starší hospitalizován. Michal Rath totiž v žalobě také namítá, že i podle vyjádření sestry z ÚVN nebyl v době sepsání závěti zdravotně v pořádku. To Němcová připustila, Rath starší prý totiž prodělal infarkt myokardu čili zdravotně v pořádku opravdu nebyl, sepsání závěti ale schopen byl.

Smíru se nebrání ani jeden

Soudkyně Irena Voštová se pokusila před začátkem jednání vyzvat oba právní zástupce bratrů ke smíru. „Smírnému uzavření sporu se nebráníme, nicméně žádný návrh jsme ze strany žalovaného neobdrželi,“ konstatoval Žajgla. Ani Němcová se smíru nebrání, ale ani ona žádný návrh k mimosoudní dohodě nedostala.

„Nebráníme se mimosoudní dohodě. Mohl přijít jakýkoliv návrh ze strany žalobce, nikdo mě nekontaktoval, žádný návrh na mimosoudní řešení nepřišel,“ prohlásila Němcová. Voštové tak nezbylo než projednávání žaloby zahájit, soudkyně nicméně avizovala, že dle jejího názoru se spor potáhne několik let.

David Rath v minulosti obvinil z podílu na smrti svého otce soudce Krajského soudu v Praze Roberta Pacovského, který soudil Rathovu korupční kauzu a odmítl odročit hlavní líčení. Ratha poslal Pacovský na osm a půl roku do vězení, současně mu mělo také propadnout 20 miliónů korun. Vrchní soud ale po Rathově odvolání Pacovského rozsudek zrušil a případ vrátil na krajský soud.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám