Hlavní obsah

Bradáčová: Většina stíhaných skutků v Rathově kauze patří nám

Právo, rav
Praha

V kauze Davida Ratha už dozorové ústecké zastupitelství rozhodlo o tom, jak se vypořádá hned s několika námitkami Rathových obhájců. Ti podle žalobkyně Lenky Bradáčové namítají jak místní nepříslušnost Ústí nad Labem, tak samotný průběh vydávacího i trestního řízení.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

Článek

"Přestože tyto námitky nemají oporu v trestním řádu, vyhodnotili jsme je jako podněty k výkonu dohledu a předáme je Vrchnímu státnímu zastupitelství v Praze," řekla Bradáčová.

Nadřízení žalobci tak budou přezkoumávat dosavadní zákonnost postupu ústeckých kolegů a zřejmě i to, jestli by skutečně neměl případ dozorovat jiný, například Středočeský kraj.

Bradáčová si však v této věci stojí i nadále za svým. Její tým sice stále studuje důkazy, nyní především výsledky domovních prohlídek, nicméně už teď má jasno, že drtivá většina obviněných skutků má souvislost s Ústím nad Labem a budou je tedy řešit i nadále tam.

Pouze u toho posledního, což bylo předání peněz Rathovi v krabici od vína, lze prý jako u jediného uvažovat o přesunu do Středních Čech, protože se odehrál právě jen tam. Žalobkyně však o této možnosti nerozhodne dřív, než skončí analýza dosud získaných důkazů.

Podle čtvrteční Mf Dnes už je také jasné, kam Rath osudný večer krátce před svým zatčením mířil po odchodu z domu Kateřiny Pancové. Měl schůzku s bývalým poslancem ČSSD a později "přeběhlíkem" Michalem Pohankou, který se ho už ale nedočkal. Pohanka listu sdělil, že je Rath jeho lékařem a měl mu prý jen zkontrolovat tlak.

Reklama

Výběr článků

Načítám