Hlavní obsah

Bráchu hravě přeperu i já, říká o „českém džihádistovi” jeho sestra

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

V ruce svírala fotku, na které je se svým bratrem. Že by byl schopný nechat se naverbovat k islamistickým hrdlořezům, si vůbec nepřipouští. Třiadvacetiletá Markéta je sestrou o dva roky mladšího Jana S. ze Spáleného Poříčí na Plzeňsku, který je od konce července ve vazbě kvůli podezření, že se jako první Čech chtěl přidat k bojovníkům z teroristické organizace Islámský stát (IS).

Celé je to blbost, říká sestra muže, který se chtěl údajně přidat k ISVideo: Prima FTV

 
Článek

„Brácha by neublížil ani mouše. Není to žádný rváč, vždycky jsem ho hravě přeprala i já. Vůbec si nedokážu představit, jak někde na bojišti střílí do lidí nebo třeba odpálí bombu jako sebevražedný atentátník. Tohle je celé naprostá hloupost,“ říká v rozhovoru pro Právo drobná brunetka, která se rozhodla jako první z rodiny údajného džihádisty veřejně promluvit.

Toužil jenom na vlastní oči vidět, jak to tam vypadá.
Martina S.

„Je naprosto šílené, co se kolem Honzy strhlo. Nakonec se stejně ukáže, že je to celé blbost. Udělali z něho odstrašující případ,“ podotkla se sklopenýma očima.

Jako sourozenci spolu vyrůstali 16 let. „Bráchovy militantní sklony jsou možná jen v počítačovém světě. Rozhodně ne v tom reálném. Jako každý mladý kluk hrál virtuální střílečky. V poslední době se sice začal zajímat o Sýrii, ale jako o zemi sužovanou nesmyslnou válkou. Přes internet a televizi sledoval, co se tam děje. Nic víc,“ pokračovala Markéta S.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Sestra mladíka, který se chtěl přidat k IS.

Právě na turecko-syrských hranicích mladíka letos v lednu tamní policie zadržela. Údajně jim tvrdil, že má v úmyslu připojit se k radikálním islamistům. „To je pěkná pitomost. Toužil jenom na vlastní oči vidět, jak to tam vypadá, a pak se zase vrátit zpátky. Když ho tam ale chytili, tak mu dali podepsat nějaké prohlášení v turečtině bez tlumočníka. To mělo být přiznání, že se chtěl přidat k teroristům. Bez toho podepsaného papíru by jej totiž nepustili na svobodu,“ řekla dále žena s tím, že podrobnosti o bratrově eskapádě se k ní dostávají až nyní.

O cestě nevěděla

O jeho lednové cestě do Sýrie vůbec nevěděla. „Že bráchu doma sebrali, jsem se poprvé dozvěděla až z televizních zpráv. Máma mi nic neřekla, snažila se to tajit. Ze začátku mně tvrdila, že se odstěhoval do Plzně. Hrozně ji to sebralo, nevěří tomu stejně jako všichni, kdo Honzu znají,“ uvedla dále Markéta S.

Zatýkání podle ní nebyla žádná kovbojka. „Policisté zazvonili ráno, když bratr přišel z práce po noční. Odvedli ho do auta a odvezli. Pak ještě vzali jeho počítač,“ popsala zákrok žena.

S velkou úlevou pak mluvila i o tom, jaká byla reakce okolí, zejména lidí ze sousedství. „Nesetkali jsme se se žádnou zlobou, averzí nebo nenávistí. Naopak, všichni se semkli a mámě pomáhají,“ zněla naděje z hlasu Markéty S.

Mladíka policie obvinila ze zločinu přípravy teroristického útoku, za což mu hrozí až 15 let vězení. „Co máme informace, tak ho zatím policisté nevyslechli. Sestavují prý k tomu nějaký speciální tým. Máma za ním chodí na návštěvu do vazby, zatím to snáší relativně dobře. Skamarádil se se spoluvězněm na cele,“ uzavřela Markéta S.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám