Hlavní obsah

Boj o zachování brněnské opery odnesl bojovný Angličan podmínkou

Právo, Petr Kozelka
Brno

Boj za udržení kultury v Brně vzal originálně do svých rukou loni v říjnu třiašedesátiletý Angličan Albert Thomas Vickery. Když brněnští radní oznámili svůj plán na razantní omezení provozu místní opery, Angličan nelenil, nakoupil nesmazatelné fixy a na budovu magistrátu napsal nápisy „Save the opera! Save the ballet! Get angry!“, tedy Zachraňte operu, zachraňte balet, rozčilte se!

Foto: Petr Kozelka, Právo

Albert Thomas Vickery

Článek

Zatímco brněnský Městský soud Vickeryho potrestal jen sedmitisícovou pokutou za počmárané zdivo, odvolací Krajský soud mu vyměřil podmíněný trest.

Vickerymu se nápisy na radnici podařilo beztrestně napsat čtyřikrát po sobě, po páté už ho ale chytli policisté. Před soudem nikterak nezapíral, k činu ho prý dohnala zloba a takto chtěl vyburcovat veřejnost.

Jeho čin nebyl projevem svobody slova, ale vandalismem.
státní zástupkyně

„Když jsem přišel před lety do Brna, oceňoval jsem jeho kulturní úroveň. Pak mi ale bývalá studentka oznámila, že magistrát chce provoz opery omezit. Byl jsem i na protestním pochodu, to ale vypadalo spíš jak nějaká oslava, hrála tam hudba, lidé se bavili. Proto jsem se rozhodl názor projevit jinak,“ vysvětlil Vickery, který v České republice žije už 13 let a živí se jako učitel angličtiny.

„Jeho čin nebyl projevem svobody slova, ale vandalismem. Nikdo z nás by si třeba podobně nedovolil počmárat Buckinghamský palác. Navíc toho nenechal dobrovolně, byl chycen. I svobodná vůle má své meze a obžalovaný je dalece překročil,“ prohlásila státní zástupkyně.

V reakci na to jsem policistovi ukázal pravici se slovy Heil Hitler, ty fašistické prase!
odsouzený

Případ umění milovného Angličana má ale ještě další pokračování. Před soudem se zpovídá ještě z útoku na veřejného činitele a hajlování. K tomu došlo poté, co byl chycen při psaní výzev na fasádu. Podle státního zástupce Angličan v policejní cele při potyčce praštil policistku do ucha, následně zvedl pravici a zařval „Heil Hitler!“

Podle Vickeryho byl ale v cele držen dvojnásobnou dobu, než umožňují předpisy, policisté ho nenechali jít na záchod a k dovršení všeho mu měli naplivat na jeho kabát z pravého kašmíru zakoupeného ve světoznámém obchodním domě Harrod´s.

„V reakci na to jsem policistovi ukázal pravici se slovy Heil Hitler, ty fašistické prase! Myslím, že se tak choval,“ nevytáčel se Vickery. Verdikt v tomto případě padne až za několik týdnů, soudkyně totiž nechala hledat záznamy z policejních kamer, které by měly potvrdit nebo vyvrátit Vickeryho verzi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám