Hlavní obsah

Bohatí vězni si mohou koupit drogy i sex. V zákonu je skulina

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve vazebních věznicích dělají neplechu nekontrolované peníze, které si bohatí vězni nechávají posílat zvenčí. Chybí totiž předpis, který by umožnil hotovost v jejich kapsách sledovat. Tito vězni si pak mohou dovolit chudší vězně zotročovat nebo uplácet dozorce. Podle poznatků žalobců, kteří se na výkon vazby zaměřují, stojí nekontrolovatelný pohyb peněz ve věznicích za vážnými kázeňskými prohřešky.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Jako je například provozování hazardních her, kupování si nejrůznějších úsluh (nejčastěji se jedná o úklid) od vězňů, kteří nedisponují žádnými finančními prostředky, dále pohlavní styk s osobou stejného pohlaví za úplatu, opatřování drog a jiných nepovolených předmětů,“ vypočítávají v čerstvě vydané výroční zprávě o činnosti státního zastupitelství pražští státní zástupci.

„Rovněž tento stav vytváří podmínky pro možné pokusy o zkorumpování příslušníků a zaměstnanců Vězeňské služby České republiky,“ dodává text dokumentu, který má Právo k dispozici.

Za současný stav může skulina v zákoně o výkonu vazby, který pochází už z roku 1993. Ten říká, že obviněný může přijímat bez omezení peníze, které mu byly do věznice poslány. Věznici ukládá povinnost zajistit jejich bezpečné uložení, ovšem kdy je vězeň povinen si hotovost u vězeňské služby uložit, má stanovit podle zákona zvláštní předpis. A ten neexistuje.

Fakticky tak chybí předpis, na jehož základě by mohla být kontrola hotových peněz ve věznicích prováděna.
městská státní zástupkyně v Praze Jana Hercegová

„Když jsme pátrali po nějaké podzákonné normě, která by tu věc upravovala, nic jsme nenalezli,“ potvrdil Právu státní zástupce Lumír Crha. Ten se na Nejvyšším státním zastupitelství problematice výkonu vazby věnuje. Případná interní pravidla vězeňské služby podle něj dostatečným opatřením nejsou.

„Fakticky tak chybí předpis, na jehož základě by mohla být kontrola hotových peněz ve věznicích prováděna,“ podotkla městská státní zástupkyně v Praze Jana Hercegová.

Neúplná právní úprava podle varování žalobců způsobuje, že nelze obviněné kázeňsky potrestat za přechovávání vyšších finančních částek a zabránit jim v nelegálním nakládání s takovými penězi.

Na tento fakt prý státní zástupci z Prahy, do jejichž působnosti spadají vazební věznice na Pankráci a v Ruzyni, upozorňovali už několikrát. Státní zastupitelství však nemůže navrhovat zákony ani vyhlášky a iniciativu by tak mělo projevit nejspíš ministerstvo spravedlnosti.

Náměstek ministra spravedlnosti Daniel Volák, který má oblast vězeňství na starost, nechce podle svých slov zůstat nečinný.

„Pokud městské státní zastupitelství tento poznatek má a dosud nebyl řešen, my to zanalyzujeme a spolu s vězeňskou službou přijmeme nějaké nápravné opatření. Každopádně to tak nenecháme,“ uvedl Volák.

Anketa

Měly by se zpřísnit podmínky ve věznicích, aby si vězni nemohli kupovat různé výhody?
ano, ve vězení si musí být všichni rovni
96,2 %
ne, současná legislativa dostačuje
3,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3529 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám