Hlavní obsah

Bezohlední řidiči na D7 jeden za druhým zneužili záchranářskou uličku

Novinky, ok, jap

Arogantní chování některých řidičů mohli vidět v úterý lidé na dálnici D7. Za nehodou se vytvořila ukázková záchranná ulička, avšak někteří řidiči to pochopili po svém. Uličku využili k odjezdu z dálnice.

Řidiči ujížděli z uzavřené dálnice záchranářskou uličkouVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

Nehoda se stala po poledni u Kněževsi, kde bourala dvě osobní auta. Mluvčí policie Jana Šteinerová uvedla, že nikdo nebyl zraněn. Poškozeno bylo také svodidlo, škoda se vyšplhala na 250 tisíc korun.

Řidiči podle reportéra Novinek vytvořili za nehodou záchranářskou uličku, která však dlouho nevydržela. Nejméně 12 šoférů se totiž rozhodlo, že ji využijí ve svůj prospěch, a odjeli skrze ni z dálnice. Policie podle mluvčí k jejich přestupkům žádné oznámení nedostala a nijak je zatím neřešila.

Záchranářskou uličku bojkotují řidiči kamionů, snižují šanci na přežití

Krimi

BEZ KOMENTÁŘE: Nehoda na dálnici D7, za kterou se vytvořila kolona.Video: Pavel Jaňurek, Novinky

Pro hasiče a záchranáře, kteří se k místu nehody sjíždějí, je ulička velmi důležitá. Jejich velká auta, v nichž vezou vyprošťovací nářadí nebo přístroje k záchraně života, potřebují dostatek místa k projetí. Podle BESIPu správně vytvořená ulička zkrátí čas dojezdu záchranářů až o čtyři minuty a šance na přežití vážně zraněných lidí je o 40 procent vyšší.

Vytváření uličky pro vozidla IZSVideo: BESIP

„Do uličky smějí vjet pouze vozidla s právem přednostní jízdy, vozidla správce pozemní komunikace a vozidla sloužící k odstranění následků dopravní nehody nebo překážky provozu na pozemních komunikacích. Z ustanovení vyplývá, že řidiči stojící v koloně nesmějí do záchranářské uličky vjíždět,“ citovala ze zákona mluvčí policejního prezidia Hana Rubášová.

Řidičům hrozí ve správním řízení až 2500 korun, hotově na místě 2000 korun pokuty. Pakliže by řidiči na dálnici auta obrátili a v protisměru dálnici opustili, hrozí jim pokuta až 10 tisíc korun, zákaz řízení a sedm bodů. Jejich jednání lze však kvalifikovat jako trestný čin obecného ohrožení.

BEZ KOMENTÁŘE: Několik případů zneužití záchranářské uličkyVideo: Policie ČR

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám