Hlavní obsah

Běženci: Zaměstnanci tábora nás chtějí rozeštvat

Právo, Radim Kijonka, Karel Balcar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

FRÝDEK - MÍSTEK

Běženci kritizují záměrné vyvolávání národnostních rozbrojů samotnými zaměstnanci uprchlického tábora ve Vyšních Lhotách na Frýdecko-Místecku. Údajně je chce personál poštvat proti sobě.

Foto: Jiří Kubík

Hejtman Miloš Petera, ředitel ZZS Martin Houdek a zakladatel sítě babyboxů Ludvík Hess při slavnostním zahájení provozu zařízení v Kutné Hoře.

Článek

"Pracovníci tábora nám tvrdili, že Čečenci o nás říkali, jak jsme přišli zavšivení, a že po nich dojídáme zbytky. My tady ale vzájemně komunikujeme, proto jsme šli za Čečenci. Dozvěděli jsme se, že to není pravda," řekl Právu přes plot uprchlického tábora Slovák Tibor Duna z hloučku běženců.

"Vyhrožují nám, že v případě nepokojů či protestů proti zdejším poměrům, najdou nějakou příčinu, aby nás mohli vrátit zpátky," poukazují uprchlíci. Jednou už drželi kvůli špatným podmínkám dva dny hladovku. Jsou připraveni na další protesty.

V uprchlickém táboře na severní Moravě jsou lidé řady národností, například z Čečenska, Ukrajiny, Gruzie, Bulharska, Rumunska i Slovenska. Jeden z otců, který se svou rodinou přijel z Čečenska, si stěžoval, že již tři dny neví, co je s jeho ročním dítětem. "Spálilo se horkou vodou a zaměstnanci tábora ho odvezli do nemocnice. Nevzali s ním ani jeho matku. Nevíme, v jaké nemocnici leží a ani v jakém je stavu."

Nejvíce stížností je na jídlo. V minulých dnech někteří poukazovali například na zkažené sýry a jogurty. "Jsem kuchař, ale co nám tady dávají, je hrůza. Sami hlídači říkají, že by to nejedli. Jídla je navíc málo, večer nemůžu usnout, protože mám hlad," tvrdí 23letý Ukrajinec s tím, že na den dostávají jen dvanáct korun. Za to si mohou zpestřit svůj jídelníček v místním bufetu.

Problémy s povolením

Rozhovoru s uprchlíky se snažili zpočátku pracovníci tábora zabránit. Členové ochranky nejprve odmítli zavolat konkrétního uprchlíka k plotu a následně chtěli redaktory Práva vykázat i z veřejného prostoru před branami. I přesto se nakonec podařilo s běženci přes plot promluvit. Během několika okamžiků jich přišlo poměry v táboře vylíčit asi pět desítek.

Návštěvu areálu tábora ani rozhovor s jeho ředitelem se dohodnout nepodařilo. "V případě vaši žádosti o vstup a rozhovor jsem úspěšný nebyl. Správa uprchlických zařízení návštěvu povolit nechce," sdělil Petr Vorlíček z tiskového oddělení ministerstva vnitra. Podle něj je to kvůli tomu, že uprchlíci se nacházejí v karanténním systému. V minulosti se přitom redakci Práva již několikrát povolení ke vstupu do tábora podařilo získat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám