Hlavní obsah

Bezdomovec po osvobozujícím rozsudku poděkoval

Novinky, Lenka Kadeřávková
PRAHA

"Mockrát děkuji," uklonil se v pátek sedmapadesátiletý Slovák Imrich Kroka směrem k soudkyni Naděždě Bittnerové, která ho zprostila obžaloby z trestného činu vraždy a dalšího pokusu o ní. Senát středočeského krajského soud odůvodnil osvobozující verdikt tím, že nebylo prokázáno, že skutek spáchal právě obžalovaný.

Foto: Tomáš Vítámvás

31. Mistrovství ČR 2010 v billiard-hockey (šprtci) v Ostravě

Článek

Loni v květnu nalezla policie v berounské teplovodní šachtě jednoho ubodaného muže a druhého vážně zraněného. Další dva bezdomovci spali v bezprostřední blízkosti. Jeden z nich, invalidní Emil Kratochvíli vypověděl, že slyšel Kroku, jak zaútočil proti oběma mužům.

"Celou dobu jsem spal, o ničem nevím," tvrdil Slovák romského původu, který má problémy s nedoslýchavostí. Policie mu však neuvěřila a muž byl obviněn a následně i obžalován z dvou činů.

Žalobce žádá 12 let

"Na matraci obžalovaného a také na stěně nad ní byla nalezena krevní stopa. Není také možné, aby se Kroka neprobudil," přihodil dnes v soudní síni důkazy proti Romovi žalobce Tomáš Milec. Připomněl rovněž znalecký posudek psychologů. "Jedná se o dráždivou osobu s oslabenými brzdícími mechanismy. Jeho agresivitu zvyšuje podnapilý stav." Milec navrhl potrestat muže zhruba dvanáctiletým žalářem.

Advokát Kroky se ohradil. "Žádným z provedených důkazů nebyla spolehlivě dokázána vina mého klienta. On je usvědčován výpovědí svědka, která je však nevěrohodná. Jeho vnímání totiž bylo ovlivněno požitým alkoholem," uvedl a dodal, že je nepochopitelné, že by jeho mandant spáchal trestný čin a pak na místě spokojeně usnul.

Případ posoudí vrchní soud

Soudkyně Bittnerová dala v závěru hlavního líčení právníkovi za pravdu. "Na výpovědi svědka, který nejenže byl v době činu opilý, ale také popisoval událost v rozporu s dalším šetřením, nelze postavit závěr o vině obžalovaného. Imrich Kroka se zprošťuje obžaloby," řekla.

Případ vraždy mezi bezdomovci bude ještě posuzovat pražský vrchní soud, neboť státní zástupce se na místě odvolal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám