Hlavní obsah

Bezdomovci tábořili u Ostravice s kojencem

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Usedavě plakající dítě ve věku pouhých osmi měsíců objevili o víkendu ostravští strážníci ve stanu bezdomovců na nábřeží Ostravice nedaleko centra Ostravy. Jeho rodiče se zde usídlili poté, co kvůli neplacení nájmu dostali výpověď z jedné z ostravských ubytoven.

Článek

V krátké době jde o druhý podobný případ - policie se už několik týdnů zajímá o rodiče čtyřletého chlapce, kteří i s dítětem žili v provizorním přístřešku v lese nedaleko obce Dobrá na Frýdecko-Místecku.

Dítě přitom ve svých čtyřech letech neumí mluvit a je zvyklé jíst pouze ze země. Nový případ sedmiměsíčního kojence z Ostravy sice není tak závažný, dítě nejevilo žádné známky týrání ani zanedbávání, nicméně otázka je, jak mohlo dopadnout, kdyby kolemjdoucí strážníci neuslyšeli jeho hlasitý křik.

"Bylo čisté a nejevilo žádné známky týrání. Ale strašně plakalo, nedalo se utišit a bylo zarudlé, asi mu byla zima" uvedla mluvčí Městské policie Ostrava Vladimíra Kejdová. "Rodiče vypověděli, že s dítětem bydleli na ubytovně, avšak před čtyřmi dny z ní byli nuceni odejít kvůli neplacení nájemného," dodala mluvčí strážníků.

Dítě na pozorování v nemocnici

Dítě je v současné době na pozorování v nemocnici, případ vyšetřuje policie. "Je umístěno na dětském oddělení Městské nemocnice Ostrava-Fifejdy. Nyní očekáváme lékařské zprávy o jeho zdravotním stavu. O případu byl informován i sociální odbor příslušné radnice," řekl mluvčí Policie ČR Milan Klézl.

Otec dítěte ve věku 43 let je ostravským bezdomovcem, 23letá matka má hlášen trvalý pobyt ve Žďáru nad Sázavou. Radnice se k dalšímu postupu odmítla vyjádřit s odkazem na povinnost mlčenlivosti. Případ z Dobré nyní řeší soud.

Není ale vyloučeno, že dítě bude rodičům odebráno, stejně jako se to stalo v případě čtyřletého dítěte, které několik týdnů živořilo ve stanu nedaleko obce Dobrá. Jeho otec si již vyslechl obvinění, po matce policie pátrá. Radnice z Frýdku-Místku, kde mají jeho rodiče trvalé bydliště, nyní čeká na rozhodnutí soudu o dalším osudu chlapce. Prozatím je umístěno v náhradní rodinné péči.

"Orgán sociálně-právní ochrany dětí naší radnice pracoval s rodinou chlapce od jeho narození a byl podán návrh na výchovné opatření. Od dubna letošního roku ale došlo ke ztrátě kontaktu s matkou, která se přestěhovala a neuvedla adresu," uvedla v pondělí mluvčí frýdecko-místecké radnice Jana Matějíková

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám