Hlavní obsah

Bezdomovce využili ke krácení daní, za stamiliónový podvod jim hrozí vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Protikorupční policie obvinila čtyři zástupce firem ze stamiliónového krácení daní. V případě prokázání viny jim hrozí až deset let vězení. Informoval o tom mluvčí Útvaru odhalování korupce a finanční (ÚOKFK) kriminality Jaroslav Ibehej. Podle kriminalistů obvinění od roku 2009 na nadměrných odpočtech DPH získali podvodně zhruba 192 miliónů korun.

Článek

Dalších zhruba 43 miliónů, které rovněž uplatnili jako nadměrný odpočet daně, se jim už vylákat nepovedlo. Muži podle policie od listopadu 2009 po dohodě s několika občany z Maďarska neoprávněně získávali nadměrné odpočty DPH v rámci obchodních transakcí společností, které zastupovali.

Obvinění podle policie vytvořili řetězce dodavatelů a odběratelů měděného odpadu, který byl opakovaně přepravován z Maďarska do České republiky a zpět. "V této věci tedy nešlo o ekonomickou činnost, ale pouze o cílené vylákání daňových výhod, které pak obvinění uplatňovali v přiznáních k DPH," uvedl mluvčí.

Jako jednatelé českých obchodních společností působili lidé z Maďarska, většinou šlo o bezdomovce či sociálně slabé občany, kteří pouze odevzdávali peníze za tyto transakce.

"Tyto lidi měla najímat další skupina maďarských občanů, která po dohodě s obviněnými odesílala a následně opětovně přijímala zboží," uvedl Ibehej. Muži jsou obviněni z trestného činu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby.

Jeden z obviněných byl letos za krácení DPH nepravomocně odsouzený Krajským soudem v Hradci Králové za obchodování s měděným odpadem k šesti letům vězení. Podle spisu způsobil s dalšími lidmi škodu téměř 20 miliónů korun. Kriminalisté zajistili jako náhradní hodnotu za výnosy z trestné činnosti majetek obviněných v hodnotě 14 miliónů korun, například tři domy a jeden byt.

Reklama

Výběr článků

Načítám