Hlavní obsah

Berdychovu gangu zřejmě pomáhal i severočeský policista

Právo, Pavel Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Skandály okolo brutálního gangu Davida Berdycha hned tak neskončí. Podle zjištění Práva totiž nebyli na gangstery napojeni jen policisté z pražského Odboru pro boj s organizovaným zločinem (OBOZ), ale i dosud neodhalení policisté z jiných krajů. V obžalobě proti Berdychovi a spol. však chybí.

Článek

Stopu k jiným než pražským policistům spolupracujícím s Berdychovci obsahuje v obžalobě rozhodované soudcem Petrem Francem popis loupeže spáchané v srpnu před šesti lety. Gangsteři Maroš Šulej, Tomáš Půta (oba souzeni jako uprchlí) a Tomáš Hofer (v soudní vazbě) tehdy u Rudné u Prahy vyloupili kamión s nákladem finské vodky.

Podle obžaloby se "loupeže provedené formou předstírané silniční kontroly za použití policejních stejnokrojů účastnili další tři neztotožnění pachatelé". A právě tito neztotožnění, a tedy dosud neznámí pachatelé, byli v policejních uniformách.

Skandální je, že středočeští kriminalisté a pak detektivové elitního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu nebyli schopni vyhledat ony pachatele v policejních uniformách, i když stopy směřovaly ke skupině okolo chomutovského dopravního policisty Zdeňka Mrázka. Podle informací Práva se totiž právě Mrázek loupeže měl osobně a ve služební uniformě dopraváka zúčastnit. Zřejmě s dalšími policejními komplici. Policisté přitom byli Mrázkovi na horké stopě.

Horká stopa vychladla

"Svědci ho poznali podle identikitu. Určili, že byl na místě činu se soukromým autem Renault Laguna zelené barvy, které bylo opatřeno policejními označeními k oklamání řidiče," řekl Právu dobře informovaný zdroj.

Horká stopa z neznámých důvodů rychle vychladla. Policejní funkcionáři přitom nejméně rok před vyloupením kamiónu u Rudné věděli, že Mrázek byl s dalším severočeským policistou u středočeských Chvatěrub přistižen policejní hlídkou v autě z půjčovny s vyměněnou státní poznávací značkou, v policejních uniformách i se služebními zbraněmi. Z hlediska služebních a dalších směrnic neměli v jiném kraji co dělat.

Z neznámých důvodů se však policejní funkcionáři spokojili s Mrázkovým vysvětlením, že "šli na pomoc policejnímu kamarádovi z Kladna". Umožnili tak, aby severočeský policejní gang zůstal neodhalen a loupil s Berdychovci dál. A kdyby jen loupil. Mrázka s jeho milenkou totiž loni v Itálii zatkli italští policisté s půl kilem heroinu. To je další a dosud neobjasněná velmi nebezpečná stopa o propojení některých Berdychovců a policistů na narkomafii.

"Zdeněk Mrázek byl zatčen dne 23. 6. 2005 v Římě pro podezření z pašování omamných a psychotropních látek. Jmenovaný byl italským soudem odsouzen k nepodmíněnému trestu odnětí svobody. V současné době vykonává trest odnětí svobody v Itálii," potvrdil včera informace Práva mluvčí ministerstva zahraničních věcí Vít Kolář.

Vyšetřování znovu otevřeno

Někteří pracovníci Inspekce ministra vnitra (IMV) o uvedených událostech měli vědět už před šesti a možná více lety. Nic se však nestalo. Ředitel IMV Miroslav Borník (v té době na IMV nesloužil) ve čtvrtek sdělil Právu, že znovu otevírá šetření.

"Podezření z možného páchání trestné činnosti policisty jsou postupně analyzována a jsou stanoveny další směry prověřování včetně možných podezření směřujících dovnitř Inspekce ministra vnitra. S ohledem na probíhající šetření nelze v této fázi poskytovat konkrétní informace," sdělil Právu. Zdůraznil, že šetření i směrem do IMV se týká také zprávy ředitele Útvaru speciálních činností z roku 2000, v níž přísně utajený agent tohoto útvaru identifikoval Berdychovce, kteří v prosinci 1999 brutálně oloupili Jiřího Mračka.

"Spisový materiál s uváděnou zprávou (viz Právo 3. a 11. 3. 2006) byl na IMV dohledán. Spis je dosud stále utajen. Skutečnosti jsou předmětem současného šetření IMV a uváděním dalších podrobností by mohl být účel šetření zmařen," ujistil Borník.

Telefonní automat a zločinní policisté

Vyšetřování IMV podle Borníka v současnosti "prověřuje také některé skutečnosti týkající se Berdychova gangu včetně nově zjištěných skutečností, které vyšly najevo během probíhajícího hlavního líčení". Snad konečně odhalí ty policisty a pracovníky IMV, kteří nekonali, jak měli. A odhalí i proč se tak stalo. Možná se také konečně odhalí i mozek zločinných operací uvnitř policie.

"Nejméně šest let se ví, že hlavní a pečlivě zakonspirované kontakty organizátorů loupeží a drogových obchodů probíhaly prostřednictvím veřejného telefonního automatu u obchodního domu Tesco (dříve Máj) v Praze na Národní třídě. V dohledu z policejní služebny Na Perštýně, odkud mělo být do automatu telefonováno. Vždy v určených časech u tohoto automatu vyčkávala na vyzvánění spojka gangsterů a policejních drbanů na instrukce," upozornil Právo zdroj, který si nepřál být jmenován.

"S ohledem na probíhající šetření nelze v této fázi poskytovat konkrétní informace," odpověděl Právu Borník na záhadu telefonního automatu a další dotazy. Asi bude třeba vyčkat, jestli pracovníci IMV a policisté odhalí jak záhadu telefonního automatu, tak i léta trvající průnik kriminálního posvětí do policie.

Reklama

Související témata:

Související články

Berdych půjde na deset let do vězení

David Berdych, údajný vedoucí nebezpečného gangu zločinců, vyslechl ve čtvrtek odsuzující rozsudek v další ze svých kauz. Berdych dostal souhrnný desetiletý...

Výběr článků

Načítám