Hlavní obsah

Batole pálil žehličkou, kousal ho a brutálně mlátil. Za utýrání k smrti dostal 22 let

Novinky, bad
Praha
Aktualizováno

Za brutální a zvlášť surovou „převýchovu” ani ne tříletého synka své družky si Josef K. (21) vysloužil výjimečný dvaadvacetiletý trest vězení. Muž chlapce doslova utýral k smrti, odvolací soud překvalifikoval jeho jednání na vraždu a o šest let mu zvýšil původní trest.

BEZ KOMENTÁŘE: Eskorta přivádí Josefa K k jednáníVideo: Novinky

 
Článek

Proti uložení výjimečného trestu podle soudu sice stály některé polehčující okolnosti, jako například částečné přiznání a jeho nízký věk, nicméně proti tomu stojí fakt, že zavražděným bylo batole a způsob provedení trestného činu byl obzvlášť brutální.

„Za zhruba čtyřicetiletou praxi jsem se s takovým nakládáním s dítětem ještě nesetkal,“ prohlásil předseda odvolacího senátu Jiří Lněnička. „Není jasné, čím si nezletilý vysloužil ze strany obžalovaného takové hrubé nakládání a sadistické praktiky,“ řekl soudce při odůvodnění uložení výjimečného trestu.

Dítě zemřelo po pálení žehličkou a ranách tvrdých i pro chlapa, otčím dostal 16 let

Krimi

Pro ten se soud rozhodl po překvalifikování činu na vraždu. „Pokud nalézací soud dospěl k závěru, že obžalovaný není srozuměn s tím, že opakovanými údery může poškozeného usmrtit, pak tento závěr není správný. Obžalovaný dobře věděl, že poškozený je ve velice špatném fyzickém stavu,“ uvedl soudce. Josef K. se tím dopustil podle soudu zločinu vraždy v nepřímém úmyslu. „Máme za to, že ke smrti poškozeného došlo zvlášť surovým a trýznivým způsobem,“ pokračoval Lněnička.

Utýrali ho, zjistili záchranáři

Josef K. loni mezi lednem a únorem v Lounech týral ani ne tříletého synka své tehdejší družky. Batole opakovaně sprchoval studenou vodou, nutil ho klečet na kolenou a držet více než pět minut knihy, fackoval ho po celém těle, opakovaně ho pálil cigaretou a žehličkou, minimálně dvacetkrát ho kousl nebo mu za asistence matky rozevíral semknuté čelisti vařečkou. To vše proto, aby si „zajistil jeho poslušnost a dosáhl jeho převýchovy“.

Vše vyvrcholilo v polovině února, kdy chlapeček v noci kolaboval, obžalovaný s družkou ale nezavolali záchranku. Když se ráno probudili, batole už nedýchalo. Podle přivolaných záchranářů bylo jasné, že bylo utýrané. Už od začátku týrání oba chlapečka schovávali před sociální pracovnicí, lékařem i rodinou, prý ze strachu, aby jim nebyl odebrán.

Bylo jasné, že chlapce někdo umlátil, řekl v případu utýraného chlapečka lékař

Krimi

Obžalovaný loni před soudem v Ústí nad Labem svou „převýchovu“ nijak zvlášť nepopíral, odmítl ale, že by dítě pálil a že ho bil před osudnou nocí. Stejně tak popřel pálení i před odvolacím soudem.

Muž byl původně obžalovaný z vraždy a týrání. Podle ústeckého soudu ale nebyl prokázán aktivní vztah obžalovaného ke smrti chlapečka. „Byť je podle znalce v pásmu slaboduchosti, musel vědět, že jeho činy mohou poškodit zdraví, smrt ale nepředpokládal,“ řekla v říjnu ústecká soudkyně Halka Lacinová.

V Lounech našli mrtvé dítě, ve vazbě skončil 20letý muž

Krimi

Právě proto si státní zástupce podal proti verdiktu odvolání, ve kterém žádal překvalifikování trestného činu těžkého ublížení na zdraví na vraždu a dvacetiletý trest vězení.

Vždyť je ještě mladý, argumentoval obhájce

Naopak obhájce obžalovaného požadoval mírnější trest pro svého klienta, protože ústecký soud prý nepřihlédl ke všem polehčujícím okolnostem jako fakt, že mladík spáchal trestný čin poprvé, spáchal ho ve věku blízkém věku mladistvých a pomáhal při objasnění případu. Překvalifikování činu na vraždu obhájce Josefa K. odmítl s tím, že nebyl v tomto případě prokázán úmysl obžalovaného chlapečka usmrtit, a to ani nepřímý.

V případu je stíhaná i matka batolete, která své dítě před Josefem K. nebránila, a naopak jeho týrání strpěla.

Reklama

Výběr článků

Načítám