Hlavní obsah

Batoh spadl do Dunaje i s paměťovými kartami za 10 miliónů, tvrdil muž pojišťovně

Právo, Jindřich Ginter

Letní dovolené lákají tisíce šizuňků k pojistným podvodům. Vedle běžných pokusů evidují pojišťovny i některé kuriózní případy, které se těžko odhalují a prokazují.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Most SNP v Bratislavě

Článek

Například blíže nespecifikovaný Čech oznámil ERV – Evropské pojišťovně specializované na cestovní pojištění, že při procházce po mostě přes Dunaj v Bratislavě se srazil s jiným chodcem, kterému neúmyslně vyrazil batoh, jenž spadl do řeky. V něm byly údajně paměťové karty do mobilů a foťáků za deset miliónů korun.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Klient tvrdil, že způsobil škodu na majetku třetí osoby, proti níž je pojištěn, a nárokoval vyplacení sumy.

Jedna nula navíc

Detektivové pojišťovny ale zjistili, že se oba pánové dobře znají a faktury na paměťové karty padělal jeden obchodník. Všichni byli obžalováni a hrozí jim vězení až na deset let.

„Nejčastějším pojistným podvodem je navyšování škody u ztracených zavazadel. Roste i počet falšovaných účtů od lékaře. Bývají manuálně upraveny, nejčastěji se podvodníci snaží připsat na začátek nebo konec původní částky další číslici,“ shrnul Vlastimil Divoký z ERV.

Triky dovolenkových podvodníků
Plastická turistika. Klient vyjede na zahraniční kliniku, kde podstoupí plánovanou plastickou úpravu, např. operaci očních víček nebo modelaci prsou, a pojišťovně předloží účet na akutní, bezodkladný zásah.
Falšování dokladů a účtenek. Podvodník to často zkouší najednou u několika pojišťoven.
Ztráta zavazadel. Dvojice odletí na dovolenou. Po příletu si jeden z nich vyzvedne všechna zavazadla a odjede do hotelu. Druhý pak na letišti oznámí, že se mu kufry ztratily. Nepočítá ale s tím, že pojišťovna se ptá svědků, zkoumá kamerový systém.
Fingovaná vloupání do bytů v ČR během delších dovolených nebo do apartmánu v destinaci.
Zdroj: ERV Pojišťovna

Nebo jiný podvodník vyžadoval proplacení rodinné dovolené v Egyptě za 35 tisíc korun kvůli nemoci dítěte, ale podrobným zkoumáním se ukázalo, že razítko i podpis lékaře jsou zfalšovány a dotčený lékař nemá daného člověka vůbec v seznamu pacientů.

Několik let a u několika pojišťoven se také táhl případ staršího muže, který si každoročně na dovolené způsobil úraz a žádal náhradu za léčení a trvalé následky. Všechny doklady, které předkládal, se ale nakonec ukázaly jako falešné a muž byl předán policii.

„Cestovní pojištění je specifické v tom, že se u něj daleko hůře než například u autopojištění dokazuje, že šlo skutečně o pojistný podvod,“ dodal Divoký.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám