Hlavní obsah

Bartáka jsem prokoukl za 10 minut, řekl soudu jeho obchodní partner

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Řeči lékaře Jaroslava Bartáka (54), který čelí obžalobě z násilí na jedenácti ženách, o zednářských lóžích a zbrojařských obchodech, dostávají po pátečním hlavním líčení trochu jasnější obrysy. Barták se podobných jednání skutečně účastnil, na své partnery však prý působil spíš jako neperspektivní sebestředný alkoholik.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jaroslav Barták u soudu

Článek

„U mě Barták skončil během deseti minut,“ prohlásil u soudu svědek Vlastimil Coufal, který měl s obžalovaným lékařem domlouvat vývoz českých letounů L-39 a L-270 do různých zemí bývalého Sovětského svazu.

Po této jediné schůzce se Coufal podle vlastních slov s Bartákem už nikdy nesešel. Obchod s letouny se prý nikdy neuskutečnil. „Byl bych nerad, aby mě s tím člověkem kdokoli spojoval,“ podotkl Coufal po soudním jednání.

Na prodeji letadel z Aera Vodochody, která jsou dílem zastaralá, dílem se nikdy nedostala do sériové výroby, se podle něj měli podílet svobodní zednáři, jichž je Coufal členem stejně jako jeho a Bartákův společný známý František Jílek. Ten měl podle Coufala provozovat v Praze pofidérní hereckou školu, jejíž adeptky pak dohazoval Bartákovi coby osobní asistentky.

Jílek byl podle Coufala už od zednářů vyloučen.

S Bartákem se setkal v pražském hotelu začátkem loňského roku právě kvůli jeho údajným kontaktům do Ruska. „Jílek mi řekl, že ho zná jako člověka, který má vliv,“ vysvětlil svou motivaci setkat se kvůli vývozu letounů s Bartákem.

Víc než dvouhodinovou schůzku pak strávil prohlížením alb, v nichž mu Barták ukazoval své fotografie s různými významnými osobnostmi. „Hovořil o tom, s kým se stýká, hodně pil. Na stole bylo šest až sedm lahví vína, z nichž většinu vypil on sám,“ podotkl Coufal. Velmi záhy však prý pochopil, že s Bartákem žádné terno neudělal.

„Já ty velvyslance a politiky znám taky, ale nemusím se s nimi fotit,“ dodal svědek. Na přítomné novináře v soudní síni pak naléhal: „Žádám, aby nic o vojenské technice nešlo do novin.“

Asistence vyhrožoval

Konspirační způsob výpovědi a následné Bartákovy reakce několikrát rozesmály celou soudní síň. Úsměvu se neubránil ani předseda senátu Stanislav Králík, kterého už v předchozích dnech zmínky o zbrojních zakázkách řešených přes modřanskou polikliniku vedly ke zvídavým otázkám.

Hlavním důvodem Coufalova předvolání však byla účast jedné z asistentek na tajemné schůzce v pražském hotelu. Přímo odtud ji měl totiž Barták odvézt do karlovarského hotelu Pupp, kde ji pak nutil k sexu. „Když jsem s ní zůstal na chvíli o samotě, ptal jsem se, co tam vůbec dělá. Říkala, že mají jet do Karlových Varů a dala mi číslo na přítele, abych mu zavolal,“ uvedl svědek.

Přítel pak v noci kontaktoval policii, aby po dívce vyhlásila pátrání. „Druhý den mi volal, že musela policii říct, že je tam dobrovolně a co prý má dělat,“ dodal Coufal. Sám si podle svých slov všiml, že Barták s mladou ženou jedná hrubě. „Vyvíjel na ni nátlak ve stylu: Když nebudeš poslouchat, dopadne to špatně,“ popsal lékařovo jednání s asistentkou.

Sám pak po jejím návratu z Karlových Varů pomáhal s odchodem dívky k rodičům na Moravu. Odvezl ji na pražské autobusové nádraží Florenc, odkud ji pak do Brna dopravil její přítel. „Barták volal, že ji chce zpátky, pátral po ní. Já se snažil dohodnout, aby jí dal výpověď. On však tvrdil, že to nejde, že má nějaké tajné informace,“ uvedl s tím, že vyjednávání pak trvalo ještě téměř dva měsíce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám