Hlavní obsah

Barták ji zničil, v noci se budila strachy, vypověděl přítel jedné z asistentek

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

U Městského soudu v Praze vypovídal ve čtvrtek i bývalý přítel 23leté asistentky lékaře Jaroslava Bartáka (54), který čelí obžalobě z násilí na ženách. Podle něj několikatýdenní zaměstnanecký poměr jeho partnerku zcela zlomil.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Jaroslav Barták u soudu.

Článek

„Totálně ji to zničilo,“ uvedl ve své výpovědi přítel ženy, která je od loňského jara stále v péči psychiatrů a jako jediná zatím není schopna vypovídat. Když přítelkyni poznal, pracovala u Bartáka asi dva týdny. „Byla trochu naivní, ale nadšená pro život, otevřená k lidem. Po tom zážitku měla pořád obrovský strach, deprese, plácala se v tom,“ uvedl asi 30letý muž.

Vše podle něj vyvrcholilo v průběhu zhruba týdne začátkem loňského dubna. Nejprve ji měl její šéf přiotrávit drogou přimíchanou do vína v jedné pražské čajovně, pak je řidič odvezl na modřanskou polikliniku, jejímž byl Barták spolumajitelem a zde ji měl zřejmě znásilnit. Sama měla na večer jen mlhavé vzpomínky. Když se pak snažila podat výpověď, šéf ji nepřijal a pod různými pohrůžkami ji měl naopak přimět ke služební cestě do Karlových Varů. V hotelu Pupp ji měl opět násilím nutit k sexu. Po návratu nastoupila do pracovní neschopnosti a v jejím průběhu podala výpověď.

Poprvé v životě jsem pochopil termín, že se někdo zbláznil. Například v noci reagovala na každý zvuk, pořád se lekala, probouzela strachem.
bývalý přítel poškozené ženy

Protože jí mezitím měl bránit v kontaktu s blízkými a vyhrožovat, nechal po ní přítel vyhlásit celostátní pátrání. Policie sice mladou ženu v Karlových Varech zastihla, případ však ukončila se závěrem, že je zde s šéfem dobrovolně.

Přítel se snažil aktivizovat i rodiče dívky, ti ale prý jen nabídli, aby k nim v případě potřeby přijela. „Nechápal jsem ten jejich postoj,“ uvedl svědek.

Ani poté, co se vymanila z Bartákova dosahu, nebyla prý jeho přítelkyně v pořádku. „Poprvé v životě jsem pochopil termín, že se někdo zbláznil. Například v noci reagovala na každý zvuk, pořád se lekala, probouzela strachem. Těžko se to popisuje,“ uvedl na adresu své přítelkyně, s níž se rozešel letos v červnu.

Své dojmy ze soužití s další poškozenou popisoval i další ze svědků. Přítel 30leté ženy, kterou měl Barták zneužívat na služebních cestách, popisoval strach, který jeho partnerka z nadřízeného měla. „Říkal jsem jí, ať to ukončí. On se prý ale oháněl kontakty na policii nebo BIS,“ uvedl svědek. Ohledně trýznění své přítelkyně kontaktoval prý dokonce i Bartákovu manželku. „Řekla, že mu zavolá a pokusí se ho uklidnit,“ dodal.

Znalec z oboru soudního lékařství se ve čtvrtek vyjadřoval i ke zraněním, která měly mladé ženy při zápasech s rozvášněným Bartákem utrpět. K dispozici však dostal pouze jednu zdravotní zprávu ohledně 23leté poškozené, kterou se měl Barták pokusit znásilnit na služební cestě na Filipínách loni v létě. Potvrdil, že žena měla krevní podlitiny na očnici, čelisti a stehně. Odpovídaly podle něj tupým úderům pěstí.

Reklama

Výběr článků

Načítám