Hlavní obsah

Bankéřka vybílila důchodci účet. U soudu dostala podmínku

– Klatovy

Loni v červnu přišlo Petru M. (69) dopisem oznámení z České spořitelny, že jeho spořící konto, kde měl mít v té době více než dvě stě tisíc korun, je zrušené a peníze jsou fuč. Hned se proto vydal do banky, kde mu sdělili, že vše prošetří. Později se ukázalo, že důchodcův účet nejprve vybílila a pak ho jeho jménem vymazala ze světa pracovnice místní pobočky spořitelny Zuzana Vajskébrová.

Obžalovaná Zuzana Vajskebrová u souduVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Za krádež a padělání platebního prostředku stanula ve čtvrtek 46letá bankéřka před klatovským okresním soudem. Vinu přiznala a se státním zástupcem se dohodla na podmíněném trestu a pokutě 30 tisíc korun. Škodu dnes již bývalému zaměstnavateli už také uhradila.

„V úmyslu přisvojit si cizí finanční prostředky vytvořila v interním systému České spořitelny padělek příkazu k úhradě částky 206 tisíc korun z účtu poškozeného na účet své známé, kterou následně požádala o přeposlání peněz na účet svého bratra a toho pak poprosila o převod na svoje vlastní konto,“ uvedl žalobce

Tragická nehoda v Plzni. Cyklistka nepřežila střet s nákladním autem

Krimi

Týž den pak pracovnice pobočky vytvořila dohodu o ukončení účinnosti smlouvy o vedení účtu Petra M., kterou stvrdila padělkem jeho podpisu. „Účet pak byl bez vědomí jeho majitele v systému banky zrušen,“ dodal státní zástupce.

Informace o ukončení spořicího účtu tehdy Petra M. velmi překvapila. „Zarazilo mě to, protože jsem měl na něm uložené peníze a nic jsem nerušil. Hned jsem šel do banky, kde mi slíbili, že se na to podívají. Za nějakou dobu mě osobně pozvali do pobočky s tím, že mi založí nový účet a peníze se na něj vrátí. To se také stalo a vedoucí pobočky se za svoji kolegyni omluvila,“ uvedl důchodce, který nepoužívá internetové bankovnictví.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Obžalovaná Zuzana Vajskebrová (v černém) u soudu

Obviněná žena před soudem uvedla, že selhala po lidské stránce. „Víc k tomu nemám co říci,“ dodala. O motivu nemluvila ani před policejními vyšetřovateli. „Byl to absolutní zkrat. Vím, že jsou všude kamery a vše je hlídané,“ vypověděla žena kriminalistům.

Peníze si podle svých slov nechala na svém účtu a neměla v úmyslu je ani utratit. „Byla jsem v té době ve stresu,“ dodala žena, která dva měsíce po události dostala výpověď.

Účet poškozeného si nevybrala náhodou. „Očekával nějakou větší platbu, tak jsme se domluvili, že mu to budu hlídat a dám mu vědět, až peníze přijdou. Asi po týdnu jsem celou částku převedla na bankovní konto mojí známé a jeho účet zrušila,“ sdělila žena do policejního protokolu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám