Hlavní obsah

Bachař kvůli sporu o psa bez vodítka vážně zranil osmdesátiletého důchodce

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Banální spor kvůli volně pobíhajícímu psíkovi skončil těžkým zraněním osmdesátiletého seniora. Muže srazil na zem příslušník Vězeňské služby. Hrozilo mu až osm let vězení, nakonec vyvázl s podmínkou, u ozbrojeného sboru ale musel skončit.

Příslušník Vězeňské služby u souduVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Daniel Procházka se do konfliktu s několika důchodci v Brně-Komíně dostal loni na konci listopadu kvůli pobíhajícímu boloňskému psíkovi bez vodítka. Nejde o žádnou dogu, tato rasa patří mezi trpasličí plemena. Když hádka vrcholila, k bachaři se přiblížil osmdesátiletý senior, který špatně slyšel a nevěděl, co se vlastně děje.

Měl očekávat, že osoba takového věku může upadnout a ublížit si
Halina Černá, soudkyně

Vězeňského dozorce se zlehka dotkl, na což muž reagoval tak, že důchodce odstrčil. Ten upadl na záda a tvrdě se uhodil do hlavy, přičemž utrpěl vážné zranění.

Procházka skončil před Městským soudem v Brně, kde dostal dvouletý trest s podmíněným odkladem na dva roky. S tím se ale nesmířil a podal odvolání. „Spor i odstrčení tam byly, to klient doznává. Ostatně se omluvil, nahradil škodu poškozenému i pojišťovně. Ale podle nás tam nešlo o úmysl, ale o nedbalost nebo o ublížení na zdraví z omluvitelné pohnutky,“ argumentoval mužův obhájce.

Soud nepřesvědčil

Podle advokáta bylo prudké odstrčení důchodce logickou a reflexivní záležitostí. „Šlo o chybné odhadnutí situace. Nebyla to facka, rána pěstí ani jiný útočný manévr. Chtěl si jen udržet osobní prostor. Nechtěl poškozeného zranit a ani nepředpokládal, že k takovému následku dojde,“ dodal advokát.

Manželé dostali podmínku za napadení sedmi dětí na Přerovsku

Krimi

„Nechtěl jsem mu ublížit, byla to konfliktní a vyhrocená situace, snažil jsem se to odčinit,“ přizvukoval Procházka.

Odvolací senát v čele s Halinou Černou ale nepřesvědčil. „Obžalovaný se v důsledku malicherného sporu o psa velikosti králíka dostal do sporu s důchodci. Pes neměl pobíhat na volno, ale to není důvod, aby došlo k takové situaci. Poškozený se navíc do hádky nezapojoval, špatně slyšel a chtěl zjistit, o co jde. Proto přišel k obžalovanému blíž, dotkl se ho a na to reagoval obžalovaný zcela neadekvátně,“ popsala Černá.

Podle soudkyně muž neměl důvod do poškozeného strkat takovou intenzitou. Měl očekávat, že osoba takového věku může upadnout a ublížit si.

„Soud nepochybuje o tom, že mu nechtěl takové zranění přímo způsobit, ale musel si být vědom toho, že může. Ublížení na zdraví z omluvitelné pohnutky nepřipadá do úvahy, stěží by šlo za mimořádné okolnosti vzít skutečnost, že tam pobíhal boloňský psík bez vodítka, stejně jako dotyk poškozeného,“ dodala soudkyně Černá.

Reklama

Výběr článků

Načítám