Hlavní obsah

Autor nenávistných komentářů pod fotkou prvňáků dostal podmínku

Právo, Aleš Pelikán
Teplice
Aktualizováno

Trest ve výši 16 měsíců vězení podmínečně odložený na tři roky uložil teplický okresní soud ve čtvrtek Vítězslavu Kroupovi za nenávistný komentář pod fotografií prvňáků teplické základní školy, kterou navštěvují převážně romské a arabské děti. Kroupa byl odsouzen i za zveřejnění fotografií nacistických vůdců s komentáři. Rozsudek zatím není pravomocný, státní zástupce si ponechal lhůtu na odvolání.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Obžalovaný Vítězslav Kroupa (vlevo) se svým obhájcem.

Článek

Snímek prvňáčků, který otiskl v rámci svého seriálu regionální Deník, vyvolal na podzim roku 2017 řadu nevraživých reakcí. Do třídy chodily převážně romské, vietnamské a arabské děti. Fotka se pak i s vypsanými jmény žáků a učitelek objevila na jedné z facebookových nacionalistických stránek, odkud ji často s nenávistnými komentáři sdílely stovky lidí.

Obžalovaný Kroupa ji měl na Facebooku glosovat větami: 'Ještě že jsou ze ZŠ Plynárenská. Řešení se přímo nabízí. Neříkej, že Tě to nenapadlo!!!'. Tento komentář psal podle soudu kvůli etnickým skupinám některých ze zobrazených dětí.

„Obsahem komentáře je pak zcela zřejmý odkaz na řešení ve formě vyvražďování v plynových komorách tak, jak probíhalo za druhé světové války vůči Židům,“ řekla soudkyně Lucie Yakut.

Policii se nepodařilo předvést ženy, které měly svědčit v případu nenávistných komentářů

Krimi

Kroupův obhájce Michael Mann ve své závěrečné řeči trval na tom, že nejde o trestný čin, ale o humornou slovní hříčku, kterou by neměl soud trestat. Podle soudkyně to byl ale účelový pokus o vyvinění obžalovaného. „Jednání obžalovaného, kterého se dopustil prostřednictvím předmětného komentáře namířeného vůči malým dětem, je natolik společensky škodlivé, že nelze postupovat jinou cestou než uplatněním trestní odpovědnosti,“ dodala soudkyně.

Komentář navrhující zplynování teplických prvňáčků byl humor, tvrdí obhajoba

Krimi

Teplický soud už jednou kauzu projednával, loni byl Kroupa zproštěn viny, podle soudu se tehdy nepodařilo prokázat, že by facebookový profil patřil jemu. Zprošťující verdikt zrušil odvolací krajský soud a nařídil doplnění dokazování.

„Podstatné je, že tentokrát už došlo k uznání viny, nicméně z naší strany byl navrhován trest přísnější, především s ohledem na trestní minulost pana obžalovaného, takže bude zváženo odvolání,“ řekl státní zástupce Ondřej Langr. Kroupa byl v minulosti čtyřikrát soudně trestán.

Nyní byl odsouzen za dva trestné činy, za projev sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka a za podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo omezování jejich práv a svobod. Krom komentáře k fotce Kroupa zveřejnil i foto orlice s hákovým křížem, fotku Adolfa Hitlera nebo Hermanna Göringa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám