Hlavní obsah

Auto v podchodu během honičky s policií přejelo muže. Řidiče obvinili z pokusu o vraždu

Právo, jr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uherské Hradiště

Z pokusu o vraždu obvinili kriminalisté řidiče, který se riskantním manévrem snažil ujet policejní hlídce a vjel přitom do úzkého podchodu, tzv. myší díry, v Uherském Hradišti. Ohrozil přitom několik lidí, včetně malého dítěte, a jednoho muže vážně zranil. Pak ještě najížděl na policisty.

BEZ KOMENTÁŘE: Pronásledování řidiče v Uherském HradištiVideo: Policie ČR

 
Článek

„Vyšetřovatel obvinil pětatřicetiletého řidiče ze zvlášť závažného zločinu vražda ve stadiu pokusu a těžké ublížení na zdraví ve stadiu pokusu, a navíc z přečinu výroba a držení předmětu k nedovolené výrobě omamné a psychotropní látky a jedu. Hrozí mu až výjimečný trest,“ informovala mluvčí policie Lenka Javorková.

K události došlo loni 4. července krátce před jedenáctou hodinou dopoledne. Hlídka policistů se v Uherském Hradišti snažila zastavit a zkontrolovat řidiče osobního vozidla VW Polo. Řidič na pokyn k zastavení nereagoval, naopak zvýšil rychlost a začal policistům ujíždět. Místy jeho rychlost přesahovala až 100 km/h, a to i v úsecích, kde byla rychlost jízdy omezena na 30 km/h.

Foto: Policie ČR

Jízdní profil na hranici vjezdu do podchodu.

„Policisté jej pronásledovali až na ulici Husova k podchodu pod železniční tratí, který není určen pro vozidla a je poměrně úzký. Prchající řidič do podchodu vjel i přesto, že musel vidět, že se v podchodu pohybují lidé. Podchodem projel a pokračoval dál, jeho agresivní a vysoce riskantní jízda skončila až v obci Ostrožská Lhota, kde sjel z cesty do ovocného sadu,“ připomněla událost Lenka Javorková.

„Tam pak agresivně najížděl proti policistům. Podařilo se ho zadržet až po několika varovných výstřelech a použití dalších donucovacích prostředků včetně taseru,“ dodala Javorková.

Uskočila s dítětem

Ve dva metry úzkém podchodu ujíždějící řidič srazil a přejel čtyřiaosmdesátiletého muže s jízdním kolem. Muž zůstal po střetu ležet na zemi. „Instinktivně se přitlačil na stěnu podchodu a zůstal na pravém boku. Utrpěl zlomeniny, poranění hlavy a dalších částí těla. V podchodu řidič ohrozil další čtyři ženy, kterým se jen shodou náhod a šťastných okolností v nastalé panice podařilo utéct. Mezi nimi byla i sedmapadesátiletá žena s dvouletým dítětem, které naštěstí nesedělo v kočárku, a žena tak stihla na poslední chvíli uskočit s dítětem v náručí za zábradlí před podchodem. Kočárek řidič po bezohledném projetí „myší dírou“ zdemoloval,“ řekla Javorková.

Foto: Policie ČR

Pohled na auto v okamžiku nájezdu auta na figurínu, v tomto místě našli policisté poškozeného.

Podle znalců si řidič v podchodu počínal mimořádně agresivně a jeho jízdu označili za extrémně riskantní. Při prohlídce vozidla nalezli policisté kompletní varnu pervitinu. Řidič byl v době řízení podle znaleckého posudku pod vlivem pervitinu. Nikdy nebyl držitelem řidičského oprávnění.

V rejstříku trestů má devět záznamů za majetkovou násilnou trestnou činnost a trestnou činnost ve spojitosti s omamnými a psychotropními látkami. Teď mu hrozí trest odnětí svobody na patnáct až dvacet let nebo výjimečný trest.

Reklama

Výběr článků

Načítám