Hlavní obsah

Auto s radioaktivním nákladem bouralo na Bruntálsku

BRUNTÁL

Osobní automobil s radioaktivním nákladem havaroval v pátek odpoledne na Bruntálsku. Nebezpečné látky do okolí neunikly. Potvrdil to operační důstojník bruntálské policie. Mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela řekl, že automobil převážel radioizotop iridium 192, který se používá v lékařství například při ozařování nádorů.

Článek

Nehoda se stala po 13:00 na silnici mezi Třemešnou a Jindřichovem. Řidič zřejmě nezvládl průjezd zatáčkou a vůz narazil do stromu. Řidič se zranil.

"Náklad řidič převážel podle předpisů v kontejneru, obal se při srážce nepoškodil," řekl Kůdela.

Když se vedení bruntálských hasičů o nebezpečném nákladu dozvědělo, rozhodlo o zásahu chemického a protiplynového vozidla. "Mezi tím hasiči na místě vytýčili nebezpečnou zónu v okolí havarovaného vozu," dodal mluvčí.

Uvnitř vozu pak muži v ochranných oblecích našli ocelový válec, což byla schránka na váleček s iridiem. "S řidičem, kterého vezla sanitka do nemocnice v Krnově, se navíc domlouvali telefonem. Potvrdil, že ani jeden z obalů není porušen. Obal údajně zkontroloval hned po nehodě," dodal Kůdela.

Řekl také, že na místo přijel i zástupce Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, který zkontroloval podmínky, za jakých osobní auto radioaktivní látku vezlo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám