Hlavní obsah

Autem v Brně schválně srazil vojenského veterána, soud mu potvrdil 12,5 roku

Právo, Petr Marek
Olomouc

Dvanáct a půl roku si odsedí Lukáš Flodr (36) za to, že po drobné kolizi na přechodu v Brně autem záměrně srazil a vážně zranil muže. Pachatel zároveň nesmí deset let řídit. Rozhodl o tom definitivně odvolací Vrchní soud v Olomouci.

Soud s Lukášem Flodrem, který autem srazil a těžce zranil mužeVideo: Petr Marek, Právo

 
Článek

Odsouzený musí také zaplatit 180 tisíc korun Vojenské zdravotní pojišťovně a 780 tisíc poškozenému. Rozhodl o tom v úterý Vrchní soud v Olomouci, když potvrdil verdikt Krajského soudu v Brně z letošního 6. března, proti kterému se obžalovaný odvolal.

Poškozený, voják, jenž se krátce předtím vrátil z mise v Afghánistánu, kde byl mimo jiné přes vestu střelen do zad, střet podle znalců přežil jen díky velkému štěstí. Měl prasklou lebku a řadu dalších zranění, 15 dnů musel být v umělém spánku. Po propuštění z nemocnice, s výpadky paměti, se učil  znovu mluvit i psát.

Flodr, jemuž za pokus vraždy hrozilo až 18 let za mřížemi, se u vrchního soudu dožadoval překvalifikování činu na ublížení na zdraví, což by znamenalo nižší trest. Tvrdil, že svou oběť chtěl jen vystrašit. Soud jeho obhajobu však neakceptoval.

Úmyslně srazil v Brně autem muže a ujel. Stydím se, řekl u soudu

Krimi

„Z důkazů jednoznačně vyplývá, že skutek spáchal, jak stojí v obžalobě. Po nárazu, kdy poškozeného nabral na kapotu vozu, zrychloval, a až ten spadl na zem, z místa ujel,“ vysvětlil Právu mluvčí Vrchního soudu v Olomouci Stanislav Cik.

Případ se stal loni o půlnoci ze 30. dubna na prvního května v Chrlicích, okrajové části Brna. Třicetiletý voják, který byl v té době dva týdny doma, šel v doprovodu přítelkyně z oblíbené akce pálení čarodějnic, na níž působil i jako dobrovolný hasič.

Při přecházení křižovatky ulic Zámecká a Šromova se náhle objevil šedý Ford Mondeo a vojáka na přechodu minul tak těsně, že ten zavadil rukou o zrcátko vozu.

Muž za volantem křižovatku přejel, otočil se, pak zastavil, pár metrů ještě couvl dozadu a poté zcela schválně do nic netušícího chodce čelně vrazil. Pak ujel.

Na Jičínsku se srazilo auto s dodávkou: dva mrtví a dva zranění

Domácí

Pachatel chtěl auto později prodat, policie ho díky svědkům i kamerám z místa činu vypátrala až po zhruba dvou měsících.

Automechanik, který je podle znalců zcela zodpovědný za své činy, byť je občasným uživatelem drog, byl v dané době podrážděný kvůli žárlivosti. Krátce před incidentem totiž jel k bytu své přítelkyně, kterou podezříval z nevěry. Ta ho však vyhodila a poté, co rozbil na domě okno, zavolala policii.

Reklama

Výběr článků

Načítám