Hlavní obsah

Atentát na Pelikána nebude potrestán

Právo, lek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Třicet let starý atentát na reformního komunistického politika Jiřího Pelikána zůstane nepotrestán. Obvodní soud pro Prahu 6 totiž ve čtvrtek zastavil z důvodu promlčení trestní stíhání čtyř příslušníků předlistopadové československé rozvědky, kteří byli z nepodařeného útoku obžalovaní.

Foto: Hrdličkovo muzeum člověka

Aleš Hrdlička

Článek

Soudkyně Markéta Binderová tak rozhodla především na základě svědectví znalce, který nebyl schopen říci, do jaké míry mohla výbušnina Pelikána zranit.

"Vzhledem k pochybnostem jsem podle zákona rozhodla ve prospěch obžalovaných," uvedla soudkyně, která tím pádem musela trestný čin posuzovat podle jiného paragrafu s mírnější trestní sazbou. Výsledkem bylo, že skutek byl promlčen ještě předtím, než byla čtveřice bývalých rozvědčíků obviněna.

Politik balíček včas odhodil

Pelikán dostal v únoru 1975 balíček s výbušninou na svou římskou adresu, kam tehdy emigroval. Zdál se mu podezřelý, a proto jej odhodil. Z balíčku vyšlehl plamen, od kterého začal hořet závěs. Laboratorní zkoušky zjistily, že falešná kniha z balíčku byla plná výbušného prášku. Ten by Pelikána zřejmě neusmrtil. Mohl jej ale připravit o zrak či prsty na rukou.

Atentát podle obžaloby schválili v září 1974 dva tehdejší náčelníci odborů první správy federálního ministerstva vnitra, Jan Ondrovčák (79) a František Jehlík (75). Během ledna a února následujícího roku jej pak v Itálii neúspěšně realizovali rozvědčíci, bývalý rezident Jaroslav Forst (78) a jeho kolega Milan Jelínek (58), kteří v Itálii zároveň působili na velvyslanectví.

Obžalovaní vinu odmítli a dokonce tvrdili, že si Pelikán atentát vymyslel. Proti dnešnímu rozhodnutí si ještě může státní zástupkyně podat stížnost. Zatím není jasné, zda tak učiní.

Reklama

Související články

Kauzu Pelikán bude posuzovat prezident Klaus

Případem více než čtvrt století starého neúspěšného atentátu na reformního komunistického politika Jiřího Pelikána se bude zabývat prezident Václav Klaus....

Výběr článků

Načítám